Žymos archyvas: žarnynas

Medikai primena, kaip per šventes išvengti žarnyno infekcinių ligų (0)

snydle.com nuotr.

Linkėdami gražių Šventų Kalėdų ir Laimingų Naujųjų metų, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad šventiniam stalui pagamintas maistas turi būti ne tik skanus, gražiai patiektas, bet ir saugus.

Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. žarnyno infekcinių ligų atvejų. Šiais metais per 11 mėnesių užregistruota jau beveik 20 tūkst. susirgusiųjų. Sergančiųjų yra kur kas daugiau, kadangi ne visi susirgę kreipiasi medicinos pagalbos, nepatenka į oficialią statistiką. Skaityti toliau

Gydytojai primena, kodėl svarbu maistą šventiniam stalui ruošti saugiai (0)

 goodhousekeeping.com nuotr.

Linkėdami gražių šv. Velykų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) gydytojai primena, kad šventiniam stalui pagamintas maistas turi būti ne tik skanus, gražiai patiektas, bet ir saugiai paruoštas.

Su maistu plintančios užkrečiamosios ligos išlieka aktualia visuomenės sveikatos problema. Praėjusiais metais mūsų šalyje buvo pastebėta daugiau nei 21 tūkst. asmenų, sirgusių žarnyno užkrečiamomis ligomis, kuriomis užsikrečiama mikroorganizmams patekus per burną. Skaityti toliau

Ar tikrai žarnyno infekcijos pavojai slypi tik vištienoje? (0)

D. Makaravičienė | asmenino archyvo nuotr.

Kampilobakteriozė – viena iš dažniausiai pasitaikančių žarnyno infekcijų (kur kas dažnesnė, nei salmoneliozė ar šigeliozė), kurią sukelia Campilobacter bakterijos. Negydant šios infekcijos, bakterijos iš organizmo natūraliu būdu gali būti šalinamos net iki 2–7 savaičių, o žmogaus organizmas ir imunitetas smarkiai nusilpsta. Nors dėl šios ligos žmonės neretai kaltina užkrėstą vištienos mėsą, gydytojai atkreipia dėmesį, kad didelė galimybė susirgti egzistuoja ir valgant jautieną, kiaulieną, avieną ar jūrų žuvį, tačiau laikantis pagrindinių higienos taisyklių, nemalonaus negalavimo galima išvengti. Skaityti toliau

Norite išvengti infekcijų? Plaukite rankas (0)

blackenterprise.com nuotr.

Švarios rankos – viena iš pagrindinių prevencinių priemonių, padedančių apsaugoti save ir šalia esančius nuo infekcijų. Per nešvarias rankas plinta net 80 procentų infekcinių ligų.

Dėl nepakankamos rankų higienos galima susirgti dizenterija, šigelioze, hepatitu A, rotavirusu, skrandžio, žarnyno infekcijomis. Žarnyno infekcinių ligų sukėlėjai į žmogaus organizmą dažniausiai patenka nuo nešvarių rankų ir maisto ruošos metu nesilaikant higienos reikalavimų. Statistikos duomenimis, kasmet mūsų šalyje vidutiniškai apie 70 procentų susirgusiųjų su maistu plintančiomis užkrečiamosiomis ligomis užsikrečia namuose. Skaityti toliau

Dėl nešvarių rankų vaikus puola kirmėlės (0)

ecologywa.com nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pernai Lietuvoje labiausiai paplitusia kirmėline liga enterobioze arba dar vadinama spalinėmis buvo užsikrėtę daugiau nei 1400 lietuvių, iš kurių 80 proc. vaikai iki 11 metų.

Enterobioze paprastai užsikrečiama spalinių kiaušinėliams per burną patekus į žarnyną. Kirmėliniai susirgimai silpnina sveikatą ir imunitetą, sukelia bendrą silpnumą, viduriavimą, pilvo skausmus, pykinimą, vėmimą, karščiavimą, galvos skausmą ir svaigimą, odos bėrimus, kosulį, regos, apetito ir miego sutrikimus. Skaityti toliau

Vitaminas D padeda sėkmingiau išgyventi sergant vėžiu (0)

nmvrvi.lt nuotr.

Jei krūties ar žarnyno vėžio diagnozės nustatymo metu  pacientai organizme turėjo sukaupę daugiau vitamino D, jų galimybės išgyventi ir pasiekti ligos remisiją buvo didesnės nei tų, kam vitamino D trūko, rodo didelis tyrimas.

„Gautieji rezultatai leidžia manyti, kad vitaminas D gali turėti įtakos ligos eigos prognozei sergantiems krūties, žarnyno ir ypač limfmazgių vėžiu“, – sako vienas tyrimo autorių Dr. H. Vangas (Hui Wang).

Kinų mokslininkų metaanalizė apėmė duomenis apie 17332 vėžiu sirgusius asmenis iš 25 anksčiau visame pasaulyje atliktų tyrimų. Apžvalgos rezultatus paskelbė žurnalas „Journal of Clinical Endocinology and Metabolism“, – praneša nutraingredients.com. Skaityti toliau

Santariškių klinikose atlikta unikali storosios žarnos operacija (0)

Operacijos metu. Pirmas iš dešinės dr. S.Mikalauskas ir doc. P.Žeromskas

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų pilvo chirurgai vasario 27 d., praėjusį ketvirtadienį, atliko naują ir unikalią, storosios žarnos auglio operaciją: 62 m. amžiaus pacientei per vieną 4 cm. dydžio pjūvelį bambos srityje pašalinta storosios žarnos dalis su naviku. Medikų žiniomis Lietuvoje tokių operacijų dar nebuvo fiksuota.

Šis auglys nustatytas profilaktinio patikrinimo metu, kuomet šeimos gydytojas siuntė pacientę atlikti slapto kraujo tyrimą.

Pacientę operavęs VUL Santariškių klinikų pilvo chirurgas m. dr. Saulius Mikalauskas Skaityti toliau

Geriau plauti rankas prieš valgį, nei skrandį po jo (0)

RankosUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) bei portalo 15 min.lt surengtoje apklausoje  „Kada plaunatės rankas?“ dalyvavo virš aštuonių tūkstančių respondentų:  28 proc. iš jų plauna rankas kiekvieną kartą grįžę į namus, 8 proc. – kiekvieną kartą prieš valgį, 5 proc. – kiekvieną kartą po kontakto su namų augintiniu ir 58 proc. – visais išvardintais atvejais.

Specialistai primena, kad žarnyno infekcinių ligų sukėlėjai į žmogaus organizmą dažniausiai patenka nuo nešvarių rankų ir maisto ruošos metu nesilaikant higienos reikalavimų. Oficialiosios statistikos duomenimis, kasmet mūsų Skaityti toliau

Išlikite sveiki vasarodami (0)

latinasypunto.wordpress.com nuotr.

Vasara – iškylų metas. Šiltos gražios dienos išvilioja miestiečius į iškylas prie vandens telkinių, į mišką. „Nieko nėra linksmiau,  kaip su būriu draugų žygiuoti miško keliukais,  maudytis ežero vėsiam vandeny,  stovyklauti, kepti bulves laužo žarijose. Tačiau nepamirškite ir apie pagrindinius pavojus sveikatai gamtoje ir kaip jų išvengti“, – primena Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Loreta Ručinskaitė.
Skaityti toliau

Maistu plintančių infekcijų galima išvengti (0)

MaistasPanevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau – Centras) specialistai nori atkreipti dėmesį, kad šiltuoju metų laiku, ypatingai karštomis vasaros dienomis, didėja tikimybė užsikrėsti maistu plintančiomis infekcijomis. Žarnyno infekcines ligas gali sukelti daug patogeninių mikroorganizmų (virusai, parazitai, pirmuonys, bakterijos), tačiau vasaros sezono metu dažniausiai užsikrečiama bakterinėmis žarnyno infekcijomis. Skaityti toliau

Pilvo skausmą lietuviai gydosi patys, nors tai gali būti uždegiminių žarnyno ligų simptomas (0)

yourhealthblog.net nuotr.

Gegužės 19 dieną 30-yje pasaulio šalių buvo minima Pasaulinė uždegiminių žarnyno ligų diena. Lietuvoje ši diena minima jau antrą kartą. Lietuvos Respublikos Krono ir opinio kolito ligų draugija kartu su VšĮ „Sveikas miestas“ mankštinosi Vilniaus centre, vykdė praeivių apklausą, kalbėjosi apie gyvenimą sergant lėtine žarnyno liga.

Gydosi patys

Per kelias valandas pacientų organizacijos atstovams ir savanoriams pavyko apklausti 51 Skaityti toliau

Vasarą pasitikime be žarnyno ligų (0)

latinasypunto.wordpress.com nuotr.

Ilgai laukta šiluma nepalieka abejingų – stengiamės kuo daugiau laiko praleisti gamtoje, daugiau keliaujame. Tai laikotarpis, kai mielai valgome, iškylaujame lauke. Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad šiltuoju metų laiku derėtų nepamiršti dviejų dalykų, susijusių su maistu ir sveikata – asmens higienos ir tinkamų maisto laikymo sąlygų.

Susergama užsikrėtus nuo maisto

Pastaruoju metu Vilniuje didėja sergamumas žarnyno infekcijomis. Kasmet vidutiniškai Skaityti toliau

Išvenkite ūmių užkrečiamųjų žarnyno ligų iškylaujant (0)

latinasypunto.wordpress.com nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centro Jonavos skyrius informuoja, kad Jonavos rajone 2013 m. per keturis mėnesius užregistruoti 52 žarnyno infekcijomisų atvejai, iš jų – 30 vaikų.

Sušilus orams bei artėjant atostogų sezonui, padažnėja išvykų į gamtą, todėl galima tikėtis ūmių žarnyno infekcinių ligų pagausėjimo. Taip pat padidėja rizika žarnyno infekcijoms atsirasti bei išplisti ugdymo įstaigose, ypač tais atvejais, kai vaikai serga lengvomis formomis, sirgdami lanko ugdymo įstaigas ir „pasidalija“ sukėlėjais su aplinkiniais. Skaityti toliau

Ant Velykų stalo – galimi salmoneliozės pavojai (0)

MaistasArtėjant Velykoms visos šeimininkės nukraus šventinius stalus kiaušiniais ir, greičiausiai, vištienos patiekalais. Visgi Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė A. Preidytė primena, jog viena dažniausių maistu plintančių infekcijų mūsų šalyje yra salmoneliozė, kuria dažniausiai užsikrečiama nuo vištų kiaušinių, vištienos ir jos produktų.

Salmoneliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, Skaityti toliau

Prof. L.Kupčinskas: Žarnyno mikrofloros tyrimai: laimėjimų kol kas nėra, bet ateityje jų tikrai bus (0)

J.Šventoraitytė ir L.Kupčinskas, kmuk.lt nuotr.

Pastaruoju metu labai išaugo susidomėjimas žarnyno mikroflora ir jos įtaka žmogaus organizmo sveikatai. Didelį postūmį šiam susidomėjimui kilti lėmė pripažinimas, kad kai kurių virškinimo ar žarnyno ligų atsiradimui bei eigai svarbios žarnyno bakterijos.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) gastroenterologai jau ne vienerius metus dalyvauja įvairiuose tyrimuose, ieškodami naujų gydymo būdų bei lygindami lietuvių sveikatą su kitų šalių. Pasikalbėjome su LSMUL Kauno klinikų Skaityti toliau

Kodėl nuolat kenčiame pilvo skausmus? (0)

yourhealthblog.net nuotr.

Žarnyno ir skrandžio sutrikimai yra vienas dažniausių negalavimų kankinančių tiek jauną, tiek ir senesnį, todėl jei nuolatos skundžiamasi pervargimu, virškinimo sutrikimais ar užkietėjusiais viduriais, būtina susirūpinti jau dabar.

Žarnyno priežiūra – svarbiausias žingsnis!

Mes ne visada suvokiame sklandžios Skaityti toliau

Pasirūpinkime, kad švenčių metu maistas būtų saugus (0)

efoto.lt, T.Pikturnos nuotr.

Artėja pačios gražiausios metų šventės, o daugiametė Kauno visuomenės sveikatos centro patirtis byloja, kad po švenčių padaugėja asmenų, besiskundžiančių žarnyno sutrikimais. Norisi perspėti, kad dažniausiai žarnyno infekcijas sukelia bakterijos: salmonelės, šigelės, patogeniniai stafilokokai, klostridijos, patogeninės žarnyno lazdelės, kampilobakterijos, jersinijos ir kt. Per maistą gali plisti ir virusai: Rota, Nora, virusinio hepatito A ar kt. virusai. Skaityti toliau

Kas ji, „šaldytuvų infekcija“? (0)

© Csubick | Dreamstime.com

Ne vienas esame girdėję apie vadinamąją „šaldytuvų infekciją“, kuria dažniausiai sergama šaltuoju metų laiku. Taip vadinama užkrečiamoji infekcinė liga jersiniozė. Žmonės ja paprastai užsikrečia nuo žalių ar nepervirtų daržovių, kurios prieš vartojimą buvo laikomos šaldytuve.

Jersinijos, skirtingai nei kiti mikrobai, yra atsparios šalčiui. Jos gyvena ant rūsyje, saugykloje ar šaldytuve laikomų daržovių ir vaisių. Jersinijos gyvybingos išlieka ir gali daugintis net esant – 2–4 ˚ C temperatūroje. Dėl to, kad jersiniozės sukėlėjai mėgsta šaltį bei geba daugintis žemoje temperatūroje, ši infekcinė liga vadinama šaldytuvų liga. Šilumos mikrobai nemėgsta – 100 laipsnių temperatūroje jersinijos žūva per 40 sekundžių, veikiamos ultravioletinių spindulių – per 10 minučių. Skaityti toliau

Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti? (0)

efoto.lt, Ž.Krisiūnaitės nuotr.

Žmonės, sergantys celiakija, turi vengti (arba labai riboti) duonos, sausainių, makaronų ir visų kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo turinčių sudedamųjų dalių, t.y. kurių sudėtyje yra kviečių, rugių, miežių, avižų, speltos, kamuto ar jų sukryžmintų atmainų ar iš jų kilusių sudedamųjų dalių. Būtent šiems žmonėms skirta speciali informacija maisto produktų ženklinimo etiketėse apie glitimo (dažnai literatūroje vadinamo glutenu ar gliutenu) turinčias sudedamąsias dalis. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pasakoja apie glitimo turinčius maisto produktus ir pataria, kaip sergantiems celiakija pasirinkti tinkamus maisto produktus. Skaityti toliau

Daugiausia ūmių žarnyno infekcijų kyla dėl higienos reikalavimų nesilaikymo (0)

efoto.lt, J.Stonio nuotr.

Žarnyno užkrečiamųjų ligų infekcijos šaltinis yra sergantis žmogus, gyvūnas ar sukėlėjų nešiotojas, kurie išskiria į aplinką ligų sukėlėjus. Užkratas į žmogaus organizmą gali patekti per burną vartojant ligų sukėlėjais užkrėstus maisto produktus, geriant užterštą vandenį, per užkrėstą aplinką. Žarnyno infekcines ligas sukeliantys mikroorganizmai šiltomis oro sąlygomis gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekę į maisto produktus – pasidauginti. Kai kurios bakterijos gali gaminti nuodus, kurie gali sukelti apsinuodijimą maistu. Skaityti toliau

Saugokimės žarnyno infekcijų (0)

eFoto.lt | A.Jankausko nuotr.

Per šių metų 7 mėnesius, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sergamumas ūmiomis žarnyno infekcijomis Alytaus mieste ir rajone išliko panašiame lygyje. Šiais metais Alytaus mieste užregistruoti 279 susirgimai, Alytaus rajone – 119 susirgimų minėtomis infekcijomis. Tiek mieste, tiek rajone vyravo susirgimai virusinėmis žarnyno infekcijomis: Alytaus mieste jos sudarė 83,5 proc., rajone 79 proc. visų registruotų ūmių žarnyno infekcijų atvejų. Skaityti toliau

Pavojai tykantys vasarą – žarnyno infekcijos (0)

efoto.lt | Dovilės nuotr.

Prasidėjus šiltajam metų laikotarpiui didėja tikimybė susirgti ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis. Nustatyta, kad per penkis šių metų mėnesius Kauno apskrityje ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis jau sirgo 1868 asmenys, kurie dėl ligos kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą ir buvo oficialiai registruoti, tačiau didelė dalis susirgusiųjų, kurių ligos eiga lengvesnė, į medikus nesikreipia ir gydosi savarankiškai. Per šį laikotarpį Kauno apskrityje buvo registruotas 81 protrūkis šeimose (2011 m. per tą patį laikotarpį  – 82 protrūkiai). Skaityti toliau

Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės (0)

efoto.lt | Juozo nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, jog vasarą  įkyriai aplink namus  ar poilsiavietę besisukančios musės gali platinti daugybę infekcinių ligų ir tapti žarnyno infekcinių ligų protrūkių priežastimi. To išvengti galima pasirūpinus aplinkos tvarka, tinkamu maisto produktų laikymu ir asmens higiena.

Per dieną musė gali nuskristi iki 7 kilometrų ir ant savo kojų  pernešti net 6 mln. bakterijų. Tūpdamos ant išmatų, šiukšlynų, įvairiausių pūvančių atliekų, Skaityti toliau

Kas gali nutikti, kai „ranka ranką plauna ir abi nešvarios“? (0)

efoto.lt | G.Andriulionytės nuotr.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nuo 2009 metų inicijavo judėjimą „Plauk rankas – saugok gyvybes“.  Ši rankų higienos iniciatyva yra orientuota į sveikatos priežiūros įstaigų personalo rankų higienos įgūdžių gerinimą, tačiau plačioji visuomenė taip pat privalo įsitraukti į šį sveikatos stiprinimo, rankų higienos kampanijos ir sveikatos saugos užtikrinimo procesą.

Plauti rankas ypač svarbu asmenims, kurie dirba maisto tvarkymo įmonėse ar asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Skaityti toliau

Virusinės žarnyno infekcijos nebijo šalčio (0)

Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai informuoja, kad šaltuoju metų laiku padaugėja virusinių žarnyno infekcijų. Jau šių metų sausio mėnesį Panevėžio mieste ir rajone registruota 17 nepatikslintos virusinės žarnyno infekcijos atvejų. 2011 metais šiomis žarnyno infekcijomis sirgo 262 Panevėžio apskrities gyventojai, t. y. 15 proc. daugiau nei 2010 metais. Skaityti toliau