Žymos archyvas: vitaminas E

Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti? (0)

medicaldaily.com nuotr.

Visiems gerai žinoma, jog riešutai yra natūralus mineralų ir vitaminų šaltinis. Juose gausu baltymų, kurie yra viena iš svarbiausių medžiagų žmogaus organizmui, bei sveikųjų riebalų, kurie yra būtini kiekvieno žmogaus organizmo funkcijoms užtikrinti. Lietuvoje galima įsigyti daugiau nei dešimties skirtingų rūšių riešutų, tad išsirinkti gali būti sudėtinga. Riešutus ir džiovintus vaisius tiekiančios įmonės marketingo vadovė Jurga Sakalauskaitė pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus ir ką daryti, kad šie neprarastų šviežumo, o VšĮ  mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė atskleidžia riešutų vartojimo ypatumus. Skaityti toliau

Peršalimo ligos ir jų profilaktika (0)

nh1media.com nuotr.

Peršalimo ligos, dar vadinamos respiracine infekcija, yra ūminis viršutinių kvėpavimo takų uždegimas, galintis pažeisti tiek viršutinius kvėpavimo takus, tiek atskiras jo dalis: nosį, sinusus, ryklę, gerklas, atskirais atvejais – trachėją bei bronchus. Šioms ligoms būdingas sezoniškumas, todėl dažniausiai susergama rudens – žiemos sezono metu. Tai nulemia ryškūs aplinkos temperatūros svyravimai.

Įvairių šaltinių teigimu suaugusieji per metus suserga nuo 4 iki 6, o tuo tarpu vaikai gali sirgti iki keliolikos kartų. Susirgimų rizika tiesiogiai priklauso nuo žmogaus imuninės būklės. Skaityti toliau

Vitaminai antioksidantai saugo kraujagyslių sveikatą (1)

Vitaminas E | Gnet.org nuotr.

Vartojant vitaminus A, C, E ir beta karotiną, gali sumažėti kraujagyslių standumas, ir šis poveikis labiausiai pasireiškia jauniems sveikiems žmonėms, rodo tarptautinės mokslininkų grupės atlikta metaanalizė.

Panaudojus dvidešimties kontroliuojamų klinikinių tyrimų duomenis nustatyta, kad vitaminų antioksidantų vartojimas susijęs su žymiai mažesniu kraujagyslių standumu, įskaitant 4,4 proc. mažesnį augmentacijos indeksą (AIx). AIx atspindi sisteminį arterijų standumą ir yra širdies bei kraujagyslių ligų rizikos žymuo. Skaityti toliau

Vitaminas E švelnina Alzheimerio ligos simptomus ir gerina atmintį (0)

Vitaminas E | Gnet.org nuotr.

Kasdien gaunant vitamino E, Alzheimerio ligos simptomai gali sušvelnėti, o pagyvenusių, kad ir sveikų žmonių atmintis pagerėti, rodo tarpusavyje nesusiję JAV ir Europoje atlikti tyrimai.

Amerikos medikų asociacijos žurnalas JAMA paskelbė tyrimo išvadas, kad švelnia Alzheimerio forma sergantiems asmenims kasdien gaunant daug vitamino E sulėtėjo ligos progresavimas. Tokie ligoniai galėjo ilgiau atlikti paprastus kasdienius darbus ir jiems reikėjo mažiau aplinkinių pagalbos.

613 tiriamųjų buvo suskirstyti į keturias grupes, kurių nariai kasdien gaudavo vitamino E (tokoferolio), demencijai gydyti skirto Skaityti toliau

Imuniteto stiprinimas žiemą (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Žiema – metas, kai mūsų klimato zonoje gyvenantiems žmonėms pradeda trūkti saulės energijos, sumažėja šviežių daržovių ir vaisių, susilpnėja ir organizmo atsparumas, lengviau limpa virusinės ir peršalimo ligos. Šaltasis metų sezonas – tikras išbandymas įvairaus amžiaus žmonėms. Tuo metu paaiškėja mūsų imuniteto stiprumas, pradedame dažniau sirgti peršalimo ligomis, bronchitu, gripu. Kai lauke būna šalta, arba sparčiai kinta oro sąlygos, turime daug galimybių peršalti. Todėl būtina pasirūpinti tinkama mityba, poilsiu, fiziniu aktyvumu bei tinkama apranga. Skaityti toliau

Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms? (0)

Dreamstime.com

Tradicinis šv. Kūčių stalas neįsivaizduojamas be patiekalų iš silkių ir kitų žuvų. Tai labai vertingi maisto produktai, juose daug gyvybiškai svarbių medžiagų – A, D, E ir B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, magnio, mikroelementų – jodo, cinko, seleno. Cinkas ir selenas, vitaminai A ir E stiprina organizmo imuninę sistemą, fosforas gerina nervų sistemą. Žuvis turi daug gerų polinesočiųjų riebalų, kitaip – omega 3 riebalų rūgščių. Jos labai svarbios širdies ir kraujagyslių sistemai, imunitetui. Šių riebalų mūsų organizmas pats pasigaminti negali, todėl ir rekomenduojama valgyti daugiau žuvies. Skaityti toliau

Vitaminas E gali būti veiksmingas prieš nutukimą (0)

atlasupstairs.com nuotr.

JAV mokslininkai atitiktinai nustatė, kad vitaminas E gali padėti kovoti su ligomis, kurias lemia nutukimas.

Dviejų universitetų ir mokslo fondo tyrėjai nustatė, kad vitaminas E gali sušvelninti sunkios kepenų ligos nealkoholinio steatohepatito, kurią lemia nutukimas, simptomus.

„Mūsų tyrimo rezultatai gali turėti tiesioginės įtakos maždaug 63 milijonams amerikiečių, kuriems per jų gyvenimą gali išsivystyti su nutikimu susijusi kepenų liga“, sako dr. D. Manoras (Danny Manor) iš Case Western Reserve universiteto Medicinos mokyklos. Skaityti toliau