Žymos archyvas: vitaminas A

Peršalimo ligos ir jų profilaktika (0)

nh1media.com nuotr.

Peršalimo ligos, dar vadinamos respiracine infekcija, yra ūminis viršutinių kvėpavimo takų uždegimas, galintis pažeisti tiek viršutinius kvėpavimo takus, tiek atskiras jo dalis: nosį, sinusus, ryklę, gerklas, atskirais atvejais – trachėją bei bronchus. Šioms ligoms būdingas sezoniškumas, todėl dažniausiai susergama rudens – žiemos sezono metu. Tai nulemia ryškūs aplinkos temperatūros svyravimai.

Įvairių šaltinių teigimu suaugusieji per metus suserga nuo 4 iki 6, o tuo tarpu vaikai gali sirgti iki keliolikos kartų. Susirgimų rizika tiesiogiai priklauso nuo žmogaus imuninės būklės. Skaityti toliau

Vitaminai antioksidantai saugo kraujagyslių sveikatą (1)

Vitaminas E | Gnet.org nuotr.

Vartojant vitaminus A, C, E ir beta karotiną, gali sumažėti kraujagyslių standumas, ir šis poveikis labiausiai pasireiškia jauniems sveikiems žmonėms, rodo tarptautinės mokslininkų grupės atlikta metaanalizė.

Panaudojus dvidešimties kontroliuojamų klinikinių tyrimų duomenis nustatyta, kad vitaminų antioksidantų vartojimas susijęs su žymiai mažesniu kraujagyslių standumu, įskaitant 4,4 proc. mažesnį augmentacijos indeksą (AIx). AIx atspindi sisteminį arterijų standumą ir yra širdies bei kraujagyslių ligų rizikos žymuo. Skaityti toliau

Imuniteto stiprinimas žiemą (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Žiema – metas, kai mūsų klimato zonoje gyvenantiems žmonėms pradeda trūkti saulės energijos, sumažėja šviežių daržovių ir vaisių, susilpnėja ir organizmo atsparumas, lengviau limpa virusinės ir peršalimo ligos. Šaltasis metų sezonas – tikras išbandymas įvairaus amžiaus žmonėms. Tuo metu paaiškėja mūsų imuniteto stiprumas, pradedame dažniau sirgti peršalimo ligomis, bronchitu, gripu. Kai lauke būna šalta, arba sparčiai kinta oro sąlygos, turime daug galimybių peršalti. Todėl būtina pasirūpinti tinkama mityba, poilsiu, fiziniu aktyvumu bei tinkama apranga. Skaityti toliau

Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms? (0)

Dreamstime.com

Tradicinis šv. Kūčių stalas neįsivaizduojamas be patiekalų iš silkių ir kitų žuvų. Tai labai vertingi maisto produktai, juose daug gyvybiškai svarbių medžiagų – A, D, E ir B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, magnio, mikroelementų – jodo, cinko, seleno. Cinkas ir selenas, vitaminai A ir E stiprina organizmo imuninę sistemą, fosforas gerina nervų sistemą. Žuvis turi daug gerų polinesočiųjų riebalų, kitaip – omega 3 riebalų rūgščių. Jos labai svarbios širdies ir kraujagyslių sistemai, imunitetui. Šių riebalų mūsų organizmas pats pasigaminti negali, todėl ir rekomenduojama valgyti daugiau žuvies. Skaityti toliau