Žymos archyvas: vitaminai

Anemijos kilpa: kai pavojingą ligą maskuoja solidus amžius (0)

Pixabay.com, Arek Socha nuotr.

Toli gražu ne visada reikėtų kaltinti metų naštą, jei stipriau plaka širdis, svaigsta galva, prasideda virškinimo sutrikimai, apima depresija ar blogėja atmintis. Tokius negalavimus sukelia ir anemija (mažakraujystė). Ji iš lėto atima gyvenimo jėgas, būna sunkių ligų palydovė.

Dar daug kas mano, kad į anemijos gniaužtus dažniausiai pakliūna tik jaunos moterys ir vaikai. Tačiau ir vyresni žmonės yra šios klastingos ligos rizikos grupėje. Vis tik jie mažakraujystės simptomus neretai priskiria senėjimui ir neskuba išsitirti. Skaityti toliau

Riešutai – vitaminų lobynas (0)

Įvairių rūšių riešutai | Pixabay.com nuotr.

Prasidedant pavasariui labai svarbu pasirūpinti derama mityba, kuri padėtų sustiprėti po žiemą patirto saulės ir vitaminų stygiaus. Kad gautume visko, ko reikia mūsų organizmui, nebūtina išleisti daugybės pinigų išskirtiniams maisto produktams ar egzotiniams vaisiams – dažnai pakanka ant stalo arba pietų dėžutėje turėti riešutų ar džiovintų vaisių, uogų. Maža sauja šių gėrybių kasdien ne tik numalšins alkį, bet ir padės stiprinti imunitetą, puoselėti grožį.

Pasak Santariškių vaikų ligoninės dietistės Jolitos Bagdonavičiūtės, valgydami riešutus Skaityti toliau

Lietuviai po truputį atranda moliūgus (0)

pixabay.com nuotr.

Vitaminų ir mineralų gausa pažymintys moliūgai po truputį atranda kelią ir į lietuvių virtuves. Tai  lengvai virškinama daržovė, ypač naudinga sergantiems inkstų ir kepenų ligomis. 2016 m. šalyje deklaruota 61,74 ha moliūgų pasėlių. Moliūgas nėra įnoringa daržovė, todėl puikiai auga bet kur. Lietuvos klimatas jų auginimui irgi ganėtinai palankus.

Pasak 6 hektarus moliūgų turinčio Martyno Laukaičio, šios daržovės auginimo mastai šalyje smarkiai nekinta, tačiau vartojimas kasmet auga. Žmonės atranda moliūgus ir jų vartojimo kultūrą. Skaityti toliau

Lietuvės sumanymas namams – pasaulio geriausiųjų 50-uke (video) (0)

b_adaminytes_keidunes-ideja-beat-drops

Tarptautinis sumanymų naujoviškiems namams konkursas „Ideas Lab“, kelis mėnesius skatinęs dalyvius ieškoti unikalių sprendimų, kurie suteiktų galimybę kiekvienam iš mūsų gyventi sveikesnėje aplinkoje, pasiekė finišo tiesiąją. Į geriausių sumanymų  50-uką pateko ir lietuvės sumanytas naujas būdas, kaip kasdien vienu kartu gauti įvairius organizmui reikalingus vitaminus iš skirtingų šaltinių.

„Kai iš kelių šimtų atsiųstų unikalių sumanymų tarptautiniame konkurse komisija ne tik pastebi lietuvių idėją, bet ir atrenka ją į geriausiųjų 50-uką – tai jau didelis pasiekimas mažai mūsų valstybei.

Skaityti toliau

Lietuviams nusibodo dažyti ir gazuoti gėrimai (0)

mineralinis-vanduo

Lietuvos pirkėjai konservatyviai renkasi, kokiu vandeniu gaivintis. Šalyje auga tik sveikatingumo tendencijas atitinkančio negazuoto ir be pridėtų skonių mineralinio vandens pardavimai, o skoninis ir angliarūgšte prisotintas vanduo praranda vartotojų susidomėjimą.

Didžiųjų Lietuvos prekybos centrų pardavimus stebinčios rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenimis, per pastaruosius 12 mėnesių (2015 metų liepą – 2016 metų birželį) parduotuvėse išaugo tik negazuoto ir beskonio mineralinio vandens pardavimų kiekis – 3,4 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Skaityti toliau

Vasara jau įpusėjo! Palengvinkite savo mitybą (0)

w8themes.com nuotr.

Mityba vasarą nereikalauja daug pasiaukojimo, juk atėjus vasaros karščiams visad lengviau kontroliuoti savo apetitą, kadangi organizmui nereikia papildomų kalorijų. Tokiu atveju verta rinktis lengvus patiekalus ir daugiau skysčių. Dažnai tokia mityba padeda ne tik  atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir pagerinti savo savijautą. Štai keletas patarimų, kaip galima suplanuoti puikią vasarinę dietą.

Daugiau vaisių ir daržovių Skaityti toliau

Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti? (0)

medicaldaily.com nuotr.

Visiems gerai žinoma, jog riešutai yra natūralus mineralų ir vitaminų šaltinis. Juose gausu baltymų, kurie yra viena iš svarbiausių medžiagų žmogaus organizmui, bei sveikųjų riebalų, kurie yra būtini kiekvieno žmogaus organizmo funkcijoms užtikrinti. Lietuvoje galima įsigyti daugiau nei dešimties skirtingų rūšių riešutų, tad išsirinkti gali būti sudėtinga. Riešutus ir džiovintus vaisius tiekiančios įmonės marketingo vadovė Jurga Sakalauskaitė pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus ir ką daryti, kad šie neprarastų šviežumo, o VšĮ  mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė atskleidžia riešutų vartojimo ypatumus. Skaityti toliau

Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui? (2)

Olga Dzindzeleta | asmeninio archyvo nuotr.

Šiais laikais turime kaip niekad daug galimybių pasilepinti egzotiškais gaminiais. Tarp jų – akiai neįprasti vaisiai, uogos ir riešutai, pasižymintys tokiomis organizmui naudingomis medžiagomis, apie kurias paprastai nesusimąstome. Mitybos specialistai teigia: nors šie gaminiai – ne iš mūsų geografinės platumos, kai kurie vitaminų gausa pralenkia vietines gėrybes ir yra ypač vertingi rudenį ir žiemą.

Į Lietuvą egzotiški vaisiai bei uogos dažniausiai patenka iš Pietų Amerikos bei Azijos šalių, Skaityti toliau

Dažniausiai klystama sprendžianti apie sulčių sudėtį (1)

glotnuciai_lt

Koks skirtumas tarp sulčių ir glotnučių? Kiek sulčių pakelyje yra cukraus? Kodėl tokia ilga šių produktų galiojimo data? Kada ir kokias sultis turėtume rinktis? Ar vaisių ir daržovių glotnučiai yra natūralūs? Šie ir daugybė kitų klausimų neramina daugybę sveiko gyvenimo būdo entuziastų Lietuvoje. Šiemet „Millward Brown“ instituto vykdytos apklausos metu paaiškėjo, kad lietuviai dažniausiai klysta vertindami sulčių kartoninėse pakuotėse sudėtį.

Šalies gyventojų apklausa atskleidė, kad sultys ir glotnučiai laikomi produktais, į kuriuos papildomai dedama konservantų, dažiklių, dirbtinių aromatų, cukraus ar kitų saldiklių. Skaityti toliau

Stiprinkite imunitetą atsakingai: 3 dažniausiai pasitaikančios klaidos (0)

Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr.

Pastarąsias kelias savaites visuomenės sveikatos specialistai jau fiksuoja didėjantį gyventojų sergamumą ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Štai Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę mieste buvo užregistruota 813 ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų. Net 75 proc. sergančiųjų buvo vaikai iki 17 metų. Tiesa, gripo atvejų uostamiestyje praeitą savaitę užregistruota nebuvo.

Sveikatos specialistai vieningai sutaria, kad geriausias būdas išvengti sezoninių peršalimo ligų – kompleksinis ir nuoseklus imuniteto stiprinimas. Skaityti toliau

„Mobilus akių daktaras“: dabar akių gydytojai nemokamai atvyksta ir į biurą (2)

efoto.lt, D.Anusauskaitės nuotr.

Darbas biure užima esminę vietą kasdienėje žmogaus veikloje: galimybė vienu metu atlikti galybę užduočių, tvarkyti darbinius ir asmeninius reikalus vien kompiuteriu ar telefonu išspręsti sudėtingus klausimus paspartina procesus, tačiau sukelia stresą. Besistengdami padaryti vis daugiau darbų, užmirštame, kad visą šį krūvį mes perkeliame ir savo akims – visur esantis Skaityti toliau

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos (0)

nutrition.com nuotr.

Šviežios uogos – puikus vitaminų (A, E, B grupės, PP, C), mineralinių medžiagų (natrio, magnio, fosforo, kalio, kalcio, geležies, cinko, jodo) šaltinis, jose daug žmogaus organizmui reikalingų skaidulinių medžiagų, celiuliozės ir pektino. Tačiau, pasak specialistų, jos gali kaupti ir sunkiuosius metalus, būti užterštos pesticidais, kenkėjais. Taigi, uogų vertė ir sauga priklauso nuo to, kur ir kokiomis sąlygomis jos augo, kaip buvo renkamos, pakuojamos, laikomos, transportuojamos. Skaityti toliau

7 mitai apie maisto papildus (0)

raudoni obuoliai1-K100

Pavasaris žmogaus organizmui – itin komplikuotas laikotarpis. Šaltojo sezono metu nualintos ląstelės šaukte šaukiasi pagalbos – lūžinėjantys plaukai, nagai bei visos kitos bėdos laukia tų, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių neatsako į organizmo siunčiamus signalus. Tad norėdami aprūpinti savo organizmus trūkstamomis medžiagomis bei elementais, žmonės puola ieškoti tam skirtų priemonių. Viena jų – maisto papildai.

Skaityti toliau

Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai? (0)

efoto.lt, A.Būdvyčio nuotr.

Pasidarė įprasta žiemą valgyti šviežius agurkus, salotas, pomidorus, ridikėlius iš prekybos centrų. Valgome tas daržoves ir galvojame, kad gauname dozę vitaminų ir stipriname imuninę sistemą. O kaip yra iš tiesų? Kiek nitratų gauname su pramoniniu būdu užaugintomis daržovėmis ir kaip jie kenkia žmogaus organizmui? Ar ne sezono metu geriau išvis nevalgyti daržovių, ar galima jas apdoroti taip, kad nitratų kiekis smarkiai sumažėtų, klausiama Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto lektoriaus, mitybos specialisto dr. Valerijaus Dobrovolskio. Skaityti toliau

Kokios duonos geriau nevalgyti? (0)

anv-altenabiesbosch.nl nuotr.

Istoriniuose šaltiniuose minima, jog pirmą kartą žmonės gardžiuotis duona galėjo jau prieš 15 tūkstančių metų. Lietuvoje tai įvyko kiek vėliau, tačiau vos atsiradusi duona lietuvių kultūroje buvo sudievinta ir tapo kultu. Duona būdavo kepama ugniakuro pelenuose, žarijose, ant plokščių akmenų ir duobėse. Mokėti kepti duoną – buvo moters brandumo požymis.

Duonos gamyba Lietuvoje užsiima apie 300 duonos ir pyrago kepinių gamybos įmonių. Didesnė jų dalis – nedidelės įmonės. Vidutiniškai per metus mūsų šalies duonos kepėjai iškepa apie 300 tūkst. tonų įvairių rūšių duonos gaminių. Skaityti toliau

Vitaminai antioksidantai saugo kraujagyslių sveikatą (1)

Vitaminas E | Gnet.org nuotr.

Vartojant vitaminus A, C, E ir beta karotiną, gali sumažėti kraujagyslių standumas, ir šis poveikis labiausiai pasireiškia jauniems sveikiems žmonėms, rodo tarptautinės mokslininkų grupės atlikta metaanalizė.

Panaudojus dvidešimties kontroliuojamų klinikinių tyrimų duomenis nustatyta, kad vitaminų antioksidantų vartojimas susijęs su žymiai mažesniu kraujagyslių standumu, įskaitant 4,4 proc. mažesnį augmentacijos indeksą (AIx). AIx atspindi sisteminį arterijų standumą ir yra širdies bei kraujagyslių ligų rizikos žymuo. Skaityti toliau

Vitaminas D apsaugo nuo astmos paūmėjimų, nustatė Izraelio mokslininkai (0)

nmvrvi.lt nuotr.

Išnagrinėję kelių milijonų pacientų duomenis, Izraelio mokslininkai išryškino jau anksčiau nustatytą astmos ir vitamino D ryšį – kuo daugiau žmogus sukaupęs šio vitamino, tuo retesni ligos priepuoliai.

Tyrimui vadovavo Tel Avivo universiteto medicinos fakulteto mokslininkė dr. Ronita Konfina-Kohena (Ronit Confino-Cohen), o darbo ataskaitą paskelbė žurnalas „Allergy“. Mokslininkai padarė išvadą, kad matuojant vitamino D kiekį žmogaus organizme ir, jei reikia, jį padidinant, galima valdyti astmos priepuolius, praneša „Times of Israel“. Skaityti toliau

Pesticidų obuoliuose baiminamasi be reikalo (0)

raudoni obuoliai1-K100

Šiuo metu parduotuvių lentynos ir turgaus prekystaliai lūžta nuo lietuviškų ir atvežtinių obuolių, tačiau ne vienam kyla klausimas, ar šie vitaminų bombomis vadinami vaisiai iš tiesų stiprina organizmą, ar, atvirkščiai, yra nesaugūs, nes yra užteršti pesticidais. Daugelis lietuvių ypač įtariai žiūri į lenkišką ir olandišką produkciją, tačiau pastarųjų ketverių metų tyrimų rezultatai rodo, kad baiminamasi be reikalo. Nė viename 2011-2014 m. Lietuvoje tirtame mėginyje didžiausia leidžiama pesticidų koncentracija neviršyta. Skaityti toliau

Vitaminas D padeda sėkmingiau išgyventi sergant vėžiu (0)

nmvrvi.lt nuotr.

Jei krūties ar žarnyno vėžio diagnozės nustatymo metu  pacientai organizme turėjo sukaupę daugiau vitamino D, jų galimybės išgyventi ir pasiekti ligos remisiją buvo didesnės nei tų, kam vitamino D trūko, rodo didelis tyrimas.

„Gautieji rezultatai leidžia manyti, kad vitaminas D gali turėti įtakos ligos eigos prognozei sergantiems krūties, žarnyno ir ypač limfmazgių vėžiu“, – sako vienas tyrimo autorių Dr. H. Vangas (Hui Wang).

Kinų mokslininkų metaanalizė apėmė duomenis apie 17332 vėžiu sirgusius asmenis iš 25 anksčiau visame pasaulyje atliktų tyrimų. Apžvalgos rezultatus paskelbė žurnalas „Journal of Clinical Endocinology and Metabolism“, – praneša nutraingredients.com. Skaityti toliau

Skandinavai ieško, kaip senatvėje išvengti kaulų lūžių (0)

Oplife.net nuotr.

Skandinavijoje atlikti tarpusavyje nesusiję tyrimai parodė, kad magnis ir vitaminas B12 gali apsaugoti senyvų žmonių kaulus nuo lūžių ir taip palengvinti sparčiai senėjančios visuomenės funkcionavimą.

Vartojant vandenį su palyginti didele magnio koncentracija sumažėja klubo lūžių, rodo Norvegijos visuomenės sveikatos instituto atliktas tyrimas.

Norvegijoje geriamojo vandens sudėtis priklausomai nuo vietovės yra gana skirtinga. Mokslininkai išnagrinėjo, kiek vienur ar kitur vanduo Skaityti toliau

Kai norisi užkrimsti kreidos (0)

Gitana Skendelytė | „Medicina practica“ nuotr.

Iškreiptas skonio pojūtis – vienas iš anemijos požymių. Tačiau kartais žmogus tai priima kaip natūralų dalyką. Štai viena pacientė reguliariai valgė kreidą, o savo gydytoją įtikinėjo, kad toks jos organizmo poreikis.

Nusilpus kraujui skaniu užkandžiu gali tapti ir molis, smėlis, dantų pasta, žalios kruopos ar tešla. Anemiją leidžia įtarti ir tokie simptomai: bendras silpnumas, išblyškusi oda bei gleivinės, atminties blogėjimas, dusulys, širdies skausmai, susilpnėjęs imunitetas, plaukų slinkimas, lūžinėjantys nagai ir kt. Skaityti toliau

Ilgalaikis vitaminų vartojimas mažina kataraktos tikimybę (0)

writerscafe.org nuotr.

Ilgai vartojant multivitaminus tikimybė susirgti katarakta sumažėja, rodo didelis JAV atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo vien tik gydytojai vyrai.

Anksčiau atlikti tyrimai apčiuopė maisto papildų vartojimo ir akių sveikatos ryšį, tačiau iki šiol turėta nedaug placebu kontroliuojamų tyrimų duomenų, o kai kurių veikliųjų medžiagų atveju apskritai neturėta duomenų apie ilgalaikio multivitaminų vartojimo ir akių ligų rizikos ryšį.

Todėl Bostono Brigham ir moterų ligoninės ir Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai nuo 1997 iki 2011 metų atliko atsitiktinių imčių kontroliuojamą tyrimą, Skaityti toliau

Tyrimas rodo, kad maisto papildų vartotojai apskritai gyvena sveikiau (3)

showlove.co nuotr.

Multivitaminus ir kitus maisto papildus vartojantys žmonės paprastai gyvena sveikiau, tad papildų vartojimas gali būti laikomas teigiamu ženklu, rodo nauja anksčiau atliktų tyrimų apžvalga.

Pasak mokslininkų, daugiau nei pusė amerikiečių vartoja multivitaminus, kalcį, omega-3 rūgštis, antioksidantus ir skaidulas. Tačiau ginčijantis dėl maisto papildų naudingumo paprastai nuvertinama tai, kad tokie asmenys dažniau sportuoja ir siekia išlaikyti normalią kūno masę. Skaityti toliau

Vitamino C ir geležies trūkumas organizme gali skatinti insultą (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Žmogui nepakankamai suvartojant vitamino C ir geležies, padidėja tikimybė patirti insultą, parodė Europoje atlikti tarpusavyje nesusiję tyrimai.

Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad geležies trūkumas gali lemti kraujo išsiliejimą smegenyse, kuris vadinamas hemoraginiu insultu. Toks insultas sudaro tik apie 15 procentų visų insultų, tačiau nuo jo mirštama dažniau nei nuo išeminio insulto, kai užsikemša smegenų kraujagyslė.

Tyrimo vadovas dr. S. Vaneris (Stephane Vannier) iš Reno universitetinės ligoninės mano, Skaityti toliau

Kodėl Lietuvos abiturientės praranda gyvenimo džiaugsmą? (0)

Shiningstars.com nuotr.

Mažiau nei 100 dienų liko iki mokyklos baigiamųjų egzaminų. Jų sėkmę lems ne tik įgytos žinios, bet ir jaunuolių sveikata. Tačiau absoliuti dauguma mūsų šalies abiturienčių pavasarį gali stokoti gyvybiškai būtino vitamino D. Kita opi problema – geležies stokos mažakraujystė.

Nerimą keliančias išvadas, kad daugeliui merginų trūksta saulės vitamino ir geležies, pateikė Lietuvos sveikatos priežiūros specialistų grupė, ištyrusi 317 Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Mažeikių abiturienčių.  Skaityti toliau

Imuniteto stiprinimas žiemą (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Žiema – metas, kai mūsų klimato zonoje gyvenantiems žmonėms pradeda trūkti saulės energijos, sumažėja šviežių daržovių ir vaisių, susilpnėja ir organizmo atsparumas, lengviau limpa virusinės ir peršalimo ligos. Šaltasis metų sezonas – tikras išbandymas įvairaus amžiaus žmonėms. Tuo metu paaiškėja mūsų imuniteto stiprumas, pradedame dažniau sirgti peršalimo ligomis, bronchitu, gripu. Kai lauke būna šalta, arba sparčiai kinta oro sąlygos, turime daug galimybių peršalti. Todėl būtina pasirūpinti tinkama mityba, poilsiu, fiziniu aktyvumu bei tinkama apranga. Skaityti toliau

Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms? (0)

Dreamstime.com

Tradicinis šv. Kūčių stalas neįsivaizduojamas be patiekalų iš silkių ir kitų žuvų. Tai labai vertingi maisto produktai, juose daug gyvybiškai svarbių medžiagų – A, D, E ir B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, magnio, mikroelementų – jodo, cinko, seleno. Cinkas ir selenas, vitaminai A ir E stiprina organizmo imuninę sistemą, fosforas gerina nervų sistemą. Žuvis turi daug gerų polinesočiųjų riebalų, kitaip – omega 3 riebalų rūgščių. Jos labai svarbios širdies ir kraujagyslių sistemai, imunitetui. Šių riebalų mūsų organizmas pats pasigaminti negali, todėl ir rekomenduojama valgyti daugiau žuvies. Skaityti toliau

Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena (0)

Nourishingourchildren.org nuotr.

Sveika mityba yra vienas iš svarbių veiksnių, įtakojančių žmogaus sveikatą. Gyvenimas – tai malonumas, ir maistas čia atlieka svarbų vaidmenį. Maitinkitės įvairiai ir subalansuotai – taip išsaugosite gerą sveikatą ir gražią išvaizdą. Mitybos mokslas tiria maitinimąsi atitinkančią organizmo būklę ir jo gyvybinę veiklą tam tikru metu. Jis grindžiamas maisto medžiagų subalansavimo principais, kurių laikantis organizmas geriausiai aprūpinamas maisto ir biologiškai aktyviomis medžiagomis. Svarbiausias uždavinys yra nustatyti energetinių ir kitokių maisto medžiagų kiekius maiste, kurie patenkintų gyventojų poreikius (atsižvelgiant į jų amžių, lytį, profesiją, klimatines, buitines, darbo sąlygas) ir sudarytų nepalankias sąlygas ligoms plisti. Mityba turi įtakos fiziniam bei protiniam darbui, nes maisto medžiagos teikia organizmui ne tik pakankamą kiekį energijos, bet ir kitus Skaityti toliau

Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti (3)

Tanshumanmedicine.com nuotr.

Dėl pernelyg greito gyvenimo tempo daugelio žmonių mityba tampa nevisavertė, todėl jiems gali trūkti kai kurių maistinių medžiagų. Šiems trūkumams kompensuoti skirti maisto papildai, kurių šiandieninė rinka gali pasiūlyti tikrai daug: Europos maisto papildų rinka yra vertinama 8,2 milijardais eurų, pasaulinė rinka – 45 milijardais eurų. Natūralu, kad vartotojams kyla daug klausimų – kaip pasirinkti iš gausybės siūlomų maisto papildų, į ką atkreipti dėmesį? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai.  Skaityti toliau

Ką valgyti vasarą? (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentracijos ir miego sutrikimų ar net išsekimo priežastimi. Šie nepageidaujami simptomai pasireiškia ne tik todėl, kad karštomis dienomis gausiai prakaituojame ir organizmui ima trūkti skysčių, bet ir dėl to, kad su prakaitu netenkame dalies mineralinių medžiagų – kalio, magnio ir kt. Todėl vasarą svarbu ne tik gerti daug skysčių, bet ir vartoti maisto produktus, kurie leistų lengviau prisitaikyti prie aukštos aplinkos temperatūros ir su kuriais gautume organizmui reikalingų medžiagų. Skaityti toliau