Žymos archyvas: valgomi grybai
Aplinkosaugininkai įspėja, kad iš miško su gėrybėmis neparsineštumėt ir baudos (0)
Pastaruoju metu į Lietuvos miškus patraukė pulkai grybautojų. Kad vietoj gamtos gėrybių į namus netektų grįžti su administracinio teisės pažeidimo protokolu, aplinkosaugininkai primena – būnant miške reikia nepamiršti lankymosi miške bei grybavimo taisyklių reikalavimų.
Nors grybus rinkti galima visuose – ir valstybiniuose, ir privačiuose – miškuose, reikia žinoti, kad grybauti neleidžiama rezervatuose, specialios paskirties miškuose (pasienio zonos, karinių objektų) ir tuose Skaityti toliau
Rasti nauji grybai Dzūkijos nacionaliniame parke (0)
Dzūkijos nacionaliniame parke tarp Margionių ir Kapiniškų kaimų esančioje šarmingoje žemapelkėje dr. Onutė Grigaitė pastebėjo gausiai derančius baltos spalvos į pumpotaukšlius panašius grybus. Minėtoje pelkėje augo pumpotaukšliams artima pelkinė vilktabokė (Bovista paludosa). Tai gana neišvaizdus 1–3 cm skersmens rutuliškus ar kriaušės formos trumpu kotu vaisiakūnius turintis grybas. Jaunas būna baltas, Skaityti toliau
KTU mokslininkė: naujai atrastos grybų rūšys gali padėti apsisaugoti nuo ligų (0)
Lietuviai panašūs į italus ne tik savo temperamentu ir pamaldumu, tačiau ir tuo, jog esame iš tų Europos tautų, kurios grybauja. „Lietuviams tinka apibūdinimas grybų mėgėjai (lot. mycophile) – grybus renkame laisvalaikiu, mėgstame juos valgyti“, – sako Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto doktorantė Lina Smolskaitė. Pasak jos, daugiausia grybų mėgėjų yra Pietryčių Azijoje, Venesueloje, Rytų ir Vidurio Europoje, Italijoje. Nenuostabu – šių šalių miškuose auga daugiausiai grybų, jos turi seniausias grybų rinkimo bei valgio gaminimo naudojant grybus tradicijas. Skaityti toliau
Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad miško gėrybės nenuvestų iki ligoninės (2)
Įsibėgėjus grybavimo sezonui ir socialiniuose tinkluose „dygstant“ grybų kalnų fotografijoms, rankas trina miško gėrybių rinkėjai, tačiau dalis jų pamiršta, kad grybai gali turėti ne tik vertingų maistinių, bet ir pražūtingų sveikatai savybių, sako vaistininkai ir gydytojai, pastaruoju metu fiksuojantys gerokai šoktelėjusį apsinuodijimų grybais atvejų skaičių.
„Nors daugelis žino ar bent yra girdėję, kad grybai gali būti ne tik gardus maistas, bet ir nuodas, kasmet panašiu laiku vaistines užplūsta gyventojai, Skaityti toliau
Varėna šiandien tapo Europos grybų sostine (dienotvarkė) (0)
Šiandien, rugsėjo 28 dieną, Varėna tapo Europos grybų sostine – kiekvienais metais paskutinį rugsėjo šeštadienį čia rengiama Grybų šventė.
Bene svarbiausia šventės dalis yra Marceinkonyse vykstančios grybavimo varžytuvės Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti.
Pagal specialų užsakymą pagamintos taurės bei kitų Grybų šventės suvenyrų autorius kaip ir kasmet – Zakavoliuose gyvenantis ir kuriantis juodosios keramikos meistras Petras Pretkelis. Skaityti toliau
Parduodamos miško gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus (0)
Įsisiūbavus grybavimo sezonui, vartotojai teiraujasi, ar saugu pirkti miško gėrybes, kaip kontroliuojama ši prekyba? Žmonės domisi, kaip įsitikinti parduodamų gėrybių šviežumu, kiek laiko nuo nuskynimo ar surinkimo gali būti jomis prekiaujama, į ką kreipti dėmesį, renkantis tokius produktus iš turgaviečių ar parduotuvių prieigų prekeivių?
Vartotojai turėtų žinoti, kad mūsų šalyje parduodamos miško gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus. Skaityti toliau