Žymos archyvas: vaisiai

Neplautos braškės – užkrečiamųjų ligų grėsmė (0)

efoto.lt | Martynos nuotr.

Neabejotina tiesa, kad valgyti vaisius, uogas ir daržoves – labai sveika, nes juose gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. Kai kuriuose jų yra širdies ir kraujagyslių būklę gerinančių medžiagų, kiti daržo produktai saugo mus nuo vėžio. Tačiau, valgant neplautas uogas ir daržoves tiesiai iš lysvės, kartu su sveikatą gerinančiomis medžiagomis galima gauti ir sveikatą žalojančių kirminų, bakterijų, virusų ir pirmuonių.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Irina Bulsienė atsako į aktualiausius klausimus apie neplautų vaisių ir daržovių valgymo pasekmes. Skaityti toliau

Ką valgyti vasarą? (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentracijos ir miego sutrikimų ar net išsekimo priežastimi. Šie nepageidaujami simptomai pasireiškia ne tik todėl, kad karštomis dienomis gausiai prakaituojame ir organizmui ima trūkti skysčių, bet ir dėl to, kad su prakaitu netenkame dalies mineralinių medžiagų – kalio, magnio ir kt. Todėl vasarą svarbu ne tik gerti daug skysčių, bet ir vartoti maisto produktus, kurie leistų lengviau prisitaikyti prie aukštos aplinkos temperatūros ir su kuriais gautume organizmui reikalingų medžiagų. Skaityti toliau

Imazalilas – kas tai? (0)

© Esra Paola Crugnale | Dreamstime.com

Vartotojams dažnai kyla klausimų, ką reiškia užrašas ant citrusinių vaisių etikečių: „apdorota imazalilu“. Į šį klausimą atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja Loreta Mačytė.

Kas tas imazalilas?
Imazalilas – fungicidas, veikiantis grybelius, ypač pelėsinius, apsaugantis vaisius nuo gedimo. Jis plačiai naudojamas apdorojant citrusinius vaisius po derliaus nuėmimo. Šiltuose kraštuose tai labai aktualu, nes be fungicidų derlius supūtų per keletą mėnesių. Skaityti toliau

Ką reikia žinoti apie organizmo valymą? (1)

Daržovėse gausu vitaminų

Turėti gražius ir sveikus kūnus norime visi. Dauguma esame girdėję, kad organizmo išsivalymas, kuomet jį palieka žalingos cheminės medžiagos – būtinas žingsnis to siekiant. Tačiau daugelio mūsų žinios apie tai yra gana paviršutiniškos: mes žinome, kad reikia valgyti įvairų maistą, gerti natūralų bikarbonatinį mineralinį vandenį ar sportuoti, tačiau dažnas iš mūsų vis dar tiki, kad esama metodų, kurie leis organizmui išsivalyti net ir visiškai atsisakant sveikos gyvensenos.

„Lietuviai dažnai tiki, kad galima atrasti stebuklingą dietą ar tiesiog pabadauti keletą dienų, ir tuomet organizmas išsivalys savaime ir bus galima grįžti prie įprasto gyvenimo režimo. Taip nėra. Trumpalaikio efekto taip pasiekti galima, bet visaverčiui organizmo išsivalymui reikalinga subalansuota mityba, Skaityti toliau

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai kuriomis kitomis lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Padidinus su maistu suvartojamo kalio kiekį gali sumažėti kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika, kalis gali turėti teigiamos įtakos kaulų tankiui ir mažinti neigiamą per didelio suvartojamo natrio kiekio poveikį. Daugiausia kalio yra vaisiuose ir daržovėse Skaityti toliau

Sekmadienio sakmė. Apė sodą ir tris sūnus (14)

Sodas | Alkas.lt, J.Vaiškūno nuotr.

Gyveno kitąsyk žmogus gaspadorius. Jis turėjo tris sūnus. Susiedijoj jų gyveno kits gaspadorius labai turtingas ir turėjo labai didelį sodą. Tas sodas buvo kaip giria, nė galo, nė krašto neužmatyt, o vaisiai tai visoki šakas laužė. Pavydėdams šits anam, kad ans turi tokį didelį sodą, jis – netur, sako jis savo sūnam:
– Aikit in žmonis pasimokyt sodą sodyt. Aš norėčia geresnį sodą pasodyt kaip mano kaimyno. Ir teip jum insakau: katras pargabęsit geriausių vaisių ir geriausią pasodysit ir katro geriausia augs, tai tam pavesiu namus.

Išėjo du sūnūs ieškot in svietą kur navatnų vaisių ir sodinimų. Skaityti toliau

Moksleiviai maitinami sveikiau (0)

sheknows.com nuotr.

Nuo šių metų liepos 1-osios įsigaliojo naujas maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas. Kaip jo laikomasi rajono bendrojo ugdymo mokyklose, domėjosi Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistai.

Spalio-lapkričio mėnesį buvo patikrinta 15 mokyklų. Visose mokyklose sudarytos geros moksleivių maitinimo organizavimo sąlygos. Vaikų maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius, kuriuos sudaro valgyklos vyr. virėja ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistas. Skaityti toliau

Užkrečiama liga, kuri mėgsta šaltį (0)

 efoto.lt, Algio nuotr.

Nuėmus rudeninį derlių, ieškodami maisto atsargų, į rūsius ir kitas gyvenamąsias patalpas veržiasi įvairūs graužikai. Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau – Centras) duomenimis, tiesiogiai graužikų platinamų ligų grupėje Panevėžio apskrityje daugiausia registruojama jersiniozės atvejų. Praėjusiais metais sergamumas jersinioze siekė 0,4 atvejo/10 000 gyventojų (11 susirgimų).

Jersiniozė yra užkrečiama liga, kurią sukelia Yersinia genties bakterijos. Liga pasireiškia galvos skausmu, silpnumu, apetito stoka, pykinimu, viduriavimu. Retesniais atvejais infekcija gali komplikuotis odos bėrimais, sąnarių skausmu arba, patekę į kraują, ligos sukėlėjai gali pažeisti kitus organus. Skaityti toliau

Moksleiviai lietuviškus obuolius valgys tik nuo lapkričio (0)

Efoto.lt | A.Matulaitytės nuotr.

Šiemet nemokami vaisiai bei daržovės mokyklas ir darželius pasieks tik nuo lapkričio 1-osios. Žemės ūkio ministerijai nurodžius, vaikams jie bus dalijami ne penkis kartus, kaip anksčiau, o tik tris kartus per savaitę. Tiek augintojai, tiek mokyklų atstovai piktinasi, kad vietoje lietuviško obuolio mokiniams siūlomas atvežtinis bananas ar apelsinas, praneša LRT televizijos laida „Šiandien“.

Vaisių vartojimo skatinimo programa šiemet prasidės ne rugsėjį, kaip įprasta, o tik Skaityti toliau

Kaip išsirinkti sultis ir kokias gerti sveika? (0)

efoto.lt, A. Burbos nuotr.

Nustatyta, kad statistinis Lietuvos gyventojas per metus išgeria tik apie 7 litrus sulčių, Vokietijos – 28 litrus, o Kipro – net 55 litrus sulčių. Apie žalias daržovių sultis amerikietis mokslų daktaras Normanas Vokeris rašė: „Aš žinau, kad jeigu neišgersiu pakankamai šviežių daržovių sulčių, mano organizmui trūks svarbios sudėtinės mitybos dalies – enzimų (fermentų)“. Enzimai – tai sudėtingos medžiagos, padedančios ne tik virškinti maistą, bet ir jį įsisavinti. Tvirtinama, kad jie gali „suvirškinti“ net vėžines ląsteles. Enzimai yra jautrūs aukštesnei negu 47°C temperatūrai, 54°C temperatūra juos suardo, Skaityti toliau

Per pirmąjį šių metų pusmetį patikrinta daugiau nei 100 tūkst. tonų vaisių ir daržovių (0)

eFoto.lt | Romo nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį atliko beveik 4 tūkstančius patikrinimų didmeninėse ir mažmeninėse prekybos įmonėse, turgavietėse bei gatvės prekyvietėse. Patikrinimų metu įvertinta daugiau nei 100 tūkst. tonų parduodamų šviežių vaisių ir daržovių.

Patikrinimų metu tik 5 % produktų neatitiko prekybos standartų. Dažniausi nustatyti pažeidimai – buvo parduodami vaisiai ir daržovės su ligų požymiais ar puviniu (3,9 %), Skaityti toliau

Kad akys būtų sveikos, stiprios ir puikiai matančios (1)

efoto.lt | D.Anusauskaitės nuotr.

Visi mes norim turėti sveikas, toli ir arti gerai matančias bei žvalias akytes. Deja, dažnai patingime dėl jų pasistengti. Juk akys kaip ir kitos mūsų kūno dalys turi raumenukus, kuriuos reikia mankštinti. Kai ant pilvo ar šlaunų pradeda suktis liaudiškai vadinamos „barankos“ skubame jas nukabinti.

O kodėl neskubame rūpintis akytėmis, kai jos pradeda prasčiau matyti? Pasiteisiname patys sau – ateis vasara, mažiau sėdėsiu prie kompiuterio, mažiau žiūrėsiu televizorių. Ar tikrai to užteks? Skaityti toliau

Braškės su kirminų kiaušiniais (0)

efoto.lt | Martynos nuotr.

Neabejotina tiesa, kad valgyti vaisius, uogas ir daržoves – labai sveika, nes juose gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. Kai kuriuose jų yra širdies ir kraujagyslių būklę gerinančių medžiagų, kiti daržo produktai saugo mus nuo vėžio.

Tačiau, valgant neplautas uogas ir daržoves tiesiai iš lysvės, kartu su sveikatą gerinančiomis medžiagomis galima gauti ir sveikatą žalojančių kirminų, bakterijų, virusų ir pirmuonių. Skaityti toliau

Patarimai ruošiantis iškylai gamtoje (0)

Šašlykai | efoto.lt, Laimio R. nuotr.

Visų pamėgtos vasaros iškylos į gamtą, įvairios pramogos neįsivaizduojamos be maisto (kepsnių, užkandžių) ruošimo. Tačiau šiltuoju metų laiku padaugėja ir apsinuodijimų, kurių priežastimi dažniausiai būna per maistą plintančios ligos. Bakterijų yra visoje mus supančioje aplinkoje (dirvožemyje, ore, vandenyje, žmonių ir gyvūnų organizmuose). Vasarą, kai karšti orai, šios bakterijos dauginasi greičiau. Daugeliu atvejų šių ligų galima išvengti, laikantis maisto saugos principų. Skaityti toliau

Kuo naudingos skaidulinės medžiagos? (0)

efoto.lt | A.Starinsko nuotr.

Skaidulinėmis medžiagomis (jos dar vadinamos maistinėmis skaidulomis) vadinami angliavandeniai (polisacharidai), kurių yra augaliniuose produktuose ir kurių neskaldo žmogaus virškinimo fermentai. Skaidulines medžiagas skaldo storosios žarnos mikroflora.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams pateikiamas toks skaidulinių medžiagų apibrėžimas: Skaityti toliau

Patikrinus prekybą vaisiais ir daržovėmis, dažniausi – ženklinimo pažeidimai (0)

efoto.lt | Elenos nuotr.

Siekiant užtikrinti vienodas konkurencijos sąlygas visiems rinkos dalyviams ir apsaugoti vartotojus nuo nekokybiškų ar klaidingai paženklintų maisto produktų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo vaisių ir daržovių kontrolę mažuose ir dideliuose prekybos centruose, turgavietėse, gatvės prekybos vietose pagal maisto produktų stebėsenos ir kokybės sistemos programas. Be suplanuotų, inspektoriai atlieka ir neplaninius patikrinimus, dalyvauja reiduose kartu su kitomis kontroliuojančiomis organizacijomis. Skaityti toliau

Maisto pasirinkimas: daugiau ar kokybiškiau? (0)

efoto.lt nuotr.

Apie tai, kaip reiktų maitintis , kad organizmas kasdien gautų visų jam reikalingų medžiagų, pasakoja  gydytoja dietologė  dr. Edita Gavelienė.

Mokslo nustatyta, jog organizmui normaliai funkcionuoti reikalingi tam tikri kiekiai tam tikrų maistinių medžiagų. Siekiant populiariai paaiškinti žmonėms, kaip reikėtų maitintis, kad mityba būtų visavertė ir organizmas kasdien gautų visų jam būtinų medžiagų, maisto produktai buvo suskirstyti į grupes ir sudėlioti į Maisto pasirinkimo piramidę. Skaityti toliau

Parengta sveikos mitybos atmintinė moksleiviams (0)

efoto.lt | Dianelės nuotr.

Gausėjanti maisto produktų pasiūla ir įtaigi reklama įtakoja gyventojų mitybos įpročius. Jauni žmonės yra ypač imlūs vykstantiems pokyčiams, taupydami laiką ir nesuvokdami mitybos pasekmių sveikatai, jie vis dažniau renkasi greitai pagaminamą maistą, daug riebalų turinčius užkandžius, geria dirbtiniais saldikliais saldintus gėrimus. Netinkama mityba yra antsvorio ir nutukimo priežastis, turi įtakos lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos sistemos ligų, antrojo tipo diabeto, kai kurių tipų vėžio, skeleto ir raumenų sistemos ir net įvairių psichikos sveikatos sutrikimų, išsivystymui. Skaityti toliau

Dėl nuovargio kaltas… pavasaris (0)

efoto.lt, A.Būdvyčio nuotr.

Džiaugtis gerėjančiais orais kartais trukdo prasta savijauta. Neretai po žiemos jaučiame keistą vidinį nerimą, silpnumą, energijos trūkumą. Dažniausiai tai tėra netinkamos gyvensenos pasekmė, tačiau kartais organizmas tokiu būdu bando įspėti apie ligą. Galvotrūkčiais pulti prie vaistų ne visada verta – pakoregavus mitybą, darbo ir poilsio režimą, jėgos turėtų grįžti. Skaityti toliau

Žiemą vertėtų vengti kavos ir pieno produktų (1)

Galvodami apie tinkamą maistą šaltuoju metų laiku, dažniausiai įsivaizduojame daržovių sriubas ar troškinius. Kai oras nebelepina šiluma, toks maistas tikrai yra idealiausias mūsų organizmui. Natūralu, kad vasarą ir pavasarį maitinamės sveikiau, tačiau nėra priežasties pamiršti sveiką gyvenseną ir žiemą. Skaityti toliau