Žymos archyvas: vaisiai

Norintiems numesti svorį – pirma mityba ir tik tada sportas (0)

malayalamlive.co nuotr.

Maisto ir sporto santykis nagrinėjamas nuo antikinių laikų. Viena senovės graikų legenda pasakoja apie Miloną, atletą iš Krotono miesto, – jis kasdien suvalgydavo 10 kg mėsos, 10 kg duonos ir išgerdavo 9 litrus vyno. Nuo antikos laikų mitybos taisyklės pasikeitė – sveikatingumo klubo treneris, dietistas Lukas Jaliūnas pataria, į ką norintys numesti svorį turėtų atkreipti dėmesį šiandien. 

Badas niekada nepasiteisina 

Visų pirma specialistas įspėja nesusižavėti sensacingomis mitybos naujovėmis ir nežaloti Skaityti toliau

Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės? (0)

kalynskitchen.com nuotr.

Parduotuvių lentynose vis gausėja daržovių pasirinkimas, atsiranda nauji, dar nematyti pavadinimai, tačiau dažniausiai mes vis renkamės tas pačias, įprastas salotų rūšis. Pastaruoju metu Lietuvoje prekiaujama virš 20 skirtingų rūšių salotų, taigi  pasirinkimas toks didelis, kad galėtume valgyti skirtingas ištisus metus.  

Kale – dar vadinami laukiniais kopūstais arba dėl savo garbanotų lapų kraštelių – lapiniais-garbanotais kopūstais. Kale lapais galite keisti špinatus žaliuosiuose kokteiliuose, Skaityti toliau

Žalieji aptars sąžiningos prekybos klausimus (0)

Ekonomika.lt nuotr.

Kovo 4 d. Vilniuje Užupio meno inkubatoriaus galerijoje „Kalnas“ (Krivių g. 10) susivienijimas Žali.LT surengs atvirą renginį-konferenciją „Aplinka ir žmonės: nuo sąžiningų vaisių iki tvarios mados“, kurioje patirtimi dalinsis Lietuvos ir užsienio aplinkosaugos bei profesinių sąjungų ekspertai.

Viena iš pagrindinių renginio temų – sąžininga prekyba. Nepagrįstai kylančios maisto produktų kainos – tai akivaizdus nesąžiningos rinkos žaidėjų veiklos pasekmė. Vieni jų turėdami didesnę galią imasi dominuoti ir reguliuoti visą atsiskaitymo grandinę, kurioje dažniausiai nukenčia Skaityti toliau

Kaip žmogus sukūrė dabartinius vaisius ir daržoves? (0)

alpeake.com nuotr.

Mums įprastus ir kasdien vartojamus vaisius, daržoves, o taip pat grūdinius augalus, žmonės augina jau tūkstančius metų. Apie tai, kaip keitėsi šie augalai, pasakoja Aleksandro Stulginskio universiteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto docentas dr. Evaldas Klimas. 

 „Vaisiai, daržovės, grūdiniai augalai kito kartu su žmogaus evoliucija. Pirmiausiai žmogus maitinosi tuo, kas augo aplinkui. Kiekvieną kartą jis turėdavo nueiti, susirasti laukinius augalus, prisirinkti sėklų, šaknų ar vaisių ir tik tada suvalgyti. Skaityti toliau

Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves (0)

peterblakeboroughsblog.com nuotr.

Ar dažnai atsiduriate tokioje situacijoje, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai juos valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?

Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galės taip ir likti neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.

Skaityti toliau

Pusė tūkstančio žmonių reikalauja pokyčių Lietuvos prekybos centruose (1)

Pusė tūkstančio žmonių reikalauja pokyčių Lietuvos prekybos centruose | rengėjų nuotr.

Sausio 11 d. 14 val., Lietuvos Prekybos įmonių asociacijos vykdančiajam direktoriui, buvo įteiktas atviras laiškas. Šiuo laišku raginama tapti atsakingesniais ir pagaliau imti prekiauti „sąžiningos prekybos“ ženklu pažymėtais atogrąžų vaisiais. Toks laiškas buvo išsiųstas ir visiems prekybos centrams.

Šį atvirlaiškį, kurį parengė Žali.lt susivienijimas, pasirašė beveik penki šimtai žmonių

„Iki šiol Lietuvos vartotojams nėra leidžiama rinktis. Prekybos centrai prekiauja bananais, ananasais ir kitais atogrąžų vaisiais, kurie nėra užauginti laikantis aukštesnių reikalavimų. Skaityti toliau

Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai (1)

pixabay.com nuotr.

Lietuvoje šaltasis sezonas, kai nėra šviežių vaisių ir daržovių, pakankamai ilgas, tačiau prekybininkų pardavimų statistika liudija, kad gyventojai nedvejodami apsirūpina reikiamais vaisių ir daržovių kiekiais.

Tiesa, šaltuoju periodu į daržovių skyrius užsukančių pirkėjų poreikiai visai kitokie nei vasarą. Sveikos gyvensenos žinovai tą aiškina žmogaus organizmui reikalingu mitybos raciono sezoniškumu.

Šaltuoju metų laiku vaisių ir daržovių paklausa išauga 14 proc. Iš pirmo žvilgsnio šiuo Skaityti toliau

Žali.lt: Lietuvoje parduodami tropiniai vaisiai – spąstai jų augintojams (0)

Žali.lt: Lietuvoje parduodami tropiniai vaisiai – spąstai jų augintojams | Žali.LT nuotr.

20 centų už bananų kilogramą? Taip, tai įmanoma. Būtent tokią akciją sugalvojo Susivienijimo Žali.LT savanoriai, kurie dalyvavo Litexpo parodų rūmuose surengtoje parodoje „Baltijos maisto ir gėrimų paroda „BAF 2016“. Šia akcija buvo siekiama pažadinti susidomėjimą tuo ką iš tiesų slepia tropinių vaisių kaina, taip pat paskatinti sąžiningos prekybos ženklu paženklintų vaisių atsiradimą Lietuvos rinkoje.

„Mūsų tikslas – atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvoje nėra sąžiningos prekybos ženklu pažymėtų vaisių. Tuo tarpu Vakarų valstybėse jų apstu. Vartotojai turi turėti teisę rinktis. Kartu jie turėtų būti informuoti ką reiškia Skaityti toliau

Lietuvės sumanymas namams – pasaulio geriausiųjų 50-uke (video) (0)

b_adaminytes_keidunes-ideja-beat-drops

Tarptautinis sumanymų naujoviškiems namams konkursas „Ideas Lab“, kelis mėnesius skatinęs dalyvius ieškoti unikalių sprendimų, kurie suteiktų galimybę kiekvienam iš mūsų gyventi sveikesnėje aplinkoje, pasiekė finišo tiesiąją. Į geriausių sumanymų  50-uką pateko ir lietuvės sumanytas naujas būdas, kaip kasdien vienu kartu gauti įvairius organizmui reikalingus vitaminus iš skirtingų šaltinių.

„Kai iš kelių šimtų atsiųstų unikalių sumanymų tarptautiniame konkurse komisija ne tik pastebi lietuvių idėją, bet ir atrenka ją į geriausiųjų 50-uką – tai jau didelis pasiekimas mažai mūsų valstybei.

Skaityti toliau

Obuolių daug, tik jų niekam nereikia (0)

obuoliai_daivosv-nuotr

Šiemet stambieji obuolių perdirbėjai optimizmu netrykšta: populiariausios produkcijos – obuolių sulčių bei jų koncentrato rinka pripildyta tiek, kad didesnis galvosūkis yra, kaip pagamintą produktą parduoti nei iš ko ir kaip jį pagaminti. Lengviau išgyvena tik mažos spaudyklėlės ir vyndariai bei sodininkai, kurie patys sugeba perdirbti derlių.

Svarbiausia kokybė

Obuolių skynimo metas Lietuvos soduose tik prasideda, tačiau vaisių, Skaityti toliau

Vasara jau įpusėjo! Palengvinkite savo mitybą (0)

w8themes.com nuotr.

Mityba vasarą nereikalauja daug pasiaukojimo, juk atėjus vasaros karščiams visad lengviau kontroliuoti savo apetitą, kadangi organizmui nereikia papildomų kalorijų. Tokiu atveju verta rinktis lengvus patiekalus ir daugiau skysčių. Dažnai tokia mityba padeda ne tik  atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir pagerinti savo savijautą. Štai keletas patarimų, kaip galima suplanuoti puikią vasarinę dietą.

Daugiau vaisių ir daržovių Skaityti toliau

Pagalbos programa mokykloms – nauda vaikų sveikatai, galimybė vietos žemdirbiams (0)

steadystrength.com nuotr.

Visos Europos Sąjungos vaikai turės galimybę mokykloje ne tik ugdyti sveiko maitinimosi įgūdžius, tačiau ir praktiškai susipažinti su tuo, kaip maistas patenka ant mūsų stalo. Tam skirtai Vaisių ir daržovių, bananų ir pieno tiekimo švietimo įstaigoms pagalbos programai antradienį pritarė Europos Parlamentas (584 parlamentarai balsavo už, 94 – prieš ir 32 – susilaikė).

„Šis sprendimas reikšmingas dėl kelių priežasčių. Pirma – programa padės mokykloje formuoti vaikų mitybos įpročius, kurie teigiamai atsilieps jų sveikatai. Antra – vaikai bus supažindinti su tuo, iš kur atkeliauja gaminiai.

Skaityti toliau

Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui? (2)

Olga Dzindzeleta | asmeninio archyvo nuotr.

Šiais laikais turime kaip niekad daug galimybių pasilepinti egzotiškais gaminiais. Tarp jų – akiai neįprasti vaisiai, uogos ir riešutai, pasižymintys tokiomis organizmui naudingomis medžiagomis, apie kurias paprastai nesusimąstome. Mitybos specialistai teigia: nors šie gaminiai – ne iš mūsų geografinės platumos, kai kurie vitaminų gausa pralenkia vietines gėrybes ir yra ypač vertingi rudenį ir žiemą.

Į Lietuvą egzotiški vaisiai bei uogos dažniausiai patenka iš Pietų Amerikos bei Azijos šalių, Skaityti toliau

Vaisiai ir daržovės gerina psichologinę žmogaus būklę (0)

steadystrength.com nuotr.

Racionas, paremtas šviežių vaisių ir daržovių bei riešutų vartojimu, padeda užkirsti kelią stresui ir depresijos atsiradimui. Tokią išvadą po dešimt metų trukusių tyrimų padarė Europos mokslininkai Ispanijoje.

Mokslininkai pastaruosius dešimt metų atidžiai stebėjo 15 tūkst. Ispanijos universitetų studentų, kurių dalis į savo racioną įtraukė rekomenduojamą kiekį šviežių vaisių ir daržovių per dieną. Šie studentai taip pat sumažino suvartojamą raudonos mėsos kiekį. Skaityti toliau

Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių (0)

Vaida Kurpienė | Rengėjų nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 70 proc. daugelio lėtinių ligų išsivystymą lemia mityba, žalingi įpročiai ir fizinis aktyvumas. Pagal šiuos duomenis Lietuva patenka į pirmąsias Europos šalių statistikos eilutes ir patenka į pavojaus grupę. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vartojamais gaminiais susirūpinti reikėtų visiems ir pataria peržiūrėti savo šaldytuvą bei jo turinį palyginti su rekomenduojamais maisto gaminiais. Skaityti toliau

Europiečių valgiaraštyje daugėja vaisių ir daržovių (0)

w8themes.com nuotr.

Europos Sąjungos (ES) šalyse šiais metais prognozuojama nuraškyti beveik 12 milijonų tonų obuolių ir daugiau nei 2 milijonus tonų kriaušių. Rugpjūčio 6-ąją dieną tokias prognozes išplatino pasaulinė „Prognosfruit 2015“ konferencija, vienijanti daugiau nei 300 obuolių ir kriaušių augintojų iš viso pasaulio.

Šiais metais ES šalyse žadamas 5 proc. mažesnis obuolių derlius nei praeitais, tačiau tai vis vien yra net 7 proc. daugiau nei pastarųjų trejų metų vidurkis. Skaityti toliau

Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia kartu švęsti Žolinę (dienotvarkė) (0)

Zolines Rumsiskese

Žolinių švęsti susirinkdavo visa giminė. Buvo tikima – kas neateis kartu švęsti per Žolinę, bus neturtingas arba liks vienas bėdoj. Kad taip nenutiktų – Lietuvos liaudies buities muziejus rugpjūčio 15 d. 11 val. kviečia atvykti šeimas, jų draugus ir gimines.

Muziejaus miestelio bažnyčioje nuo 12 val. bus aukojamos Šv. Mišios. Po mišių, kuriose tradiciškai bus šventinamas šiųmetinis derlius bei gėlės ir žolynai, Aukštaitijos kaime vyks kermošius, bus pristatomos darželių ir lauko žolynų gydomosios savybės, gaminamos Žolinės puokštės. Skaityti toliau

Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka (1)

steadystrength.com nuotr.

Europos statistikos departamento ir Lietuvos žemės ūkio ministerijos duomenys rodo, kad Lietuvoje užauginamų vaisių ir daržovių kiekis negali patenkinti vietinės rinkos poreikio. Didžioji dalis lietuviškos produkcijos, deja, iškeliauja į užsienio valstybes, todėl norą sveikai maitintis gali patenkinti tik iš Europos Sąjungos importuojama produkcija.

Vaisių ir uogų supirkimas Lietuvos ūkiuose šių metų sausio–kovo mėnesiais siekė vos 2,3 tūkst. tonų., Skaityti toliau

B. Ropės siūlymu ES ribos skonio stipriklių naudojimą (0)

Bronius Ropė | asmeninė nuotr.

Gegužės 27 d. Europos Parlamentas pritarė Lietuvos atstovo Bronio Ropės parengtam pasiūlymui, skirtam apriboti nesveiko maisto plitimą Europos Sąjungoje. Būdamas šešėliniu Žaliųjų frakcijos / Europos laisvojo aljanso pranešėju dėl vaisių, daržovių ir pieno tiekimo mokykloms schemos, B. Ropė užsitikrino kolegų paramą pakeitimui, kuriuo uždraudžiama iš šios programos remti skonio stipriklių (maisto priedai, kurių kodai yra nuo E620 iki E650, pvz. beveik visuose traškučiuose esančio mononatrio glutamato, žinomo kaip E621) tiekimą mokykloms. Skaityti toliau

Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje – žolynų burtai (0)

etnografine-pajurio-zvejo-sodyba-muziejus.lt-nuotr

Vasarai beldžiantis į duris, Lietuvos jūros muziejus lankytojus kviečia į kūrybines dirbtuves „Ei, kieno kieno žalias kiemelis..?“, kurios vyks Klaipėdos Kopgalyje įsikūrusioje Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje. Jau trečius metus žaliajam kiemeliui vadovauja ir įvairaus amžiaus „menininkų“ laukia tautodailininkė, viena iš „Buities ir margučių palėpės” įkūrėjų, Angelė Rauktienė.

Praeitą savaitę prasidėjusiose nemokamose kūrybinėse dirbtuvėse jau apsilankė nemažai susidomėjusiųjų. Vieni tyrinėjo natūralias medžiagas – žolynus ir šieną, medžio šakeles, kiti iš karto entuziastingai įsitraukė į kiemelio šeimininkės Skaityti toliau

7 mitai apie maisto papildus (0)

raudoni obuoliai1-K100

Pavasaris žmogaus organizmui – itin komplikuotas laikotarpis. Šaltojo sezono metu nualintos ląstelės šaukte šaukiasi pagalbos – lūžinėjantys plaukai, nagai bei visos kitos bėdos laukia tų, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių neatsako į organizmo siunčiamus signalus. Tad norėdami aprūpinti savo organizmus trūkstamomis medžiagomis bei elementais, žmonės puola ieškoti tam skirtų priemonių. Viena jų – maisto papildai.

Skaityti toliau

Parama už derliaus išėmimą iš rinkos (0)

Raudoni obuoliai | Vingailės Vaiškūnaitės nuotr.

Europos Komisijai patvirtinus reglamentą, nustatantį paramos priemones vaisių ir daržovių augintojams, patiriantiems sunkumų dėl Rusijos draudimo importuoti maisto produktus iš ES, paramų dydžiai ir paramos teikimo būdai išlieka tokie patys, t.y. parama teikiama už produktų pašalinimą iš rinkos, derliaus nenuėmimą ir nesunokusio derliaus nuėmimą.

Siekiant tikslingiau paskirstyti paramą valstybėms, šiame reglamente yra nustatoma ne konkreti priemonei skirta suma, kaip buvo ankstesnėse taisyklėse, o kiekvienai valstybei nustatytas 3000 tonų produkcijos kiekis, už kurį parama galės būti mokama. Skaityti toliau

Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių (0)

MorkosSugriežtinus nemokamai moksleiviams tiekiamų vaisių, daržovių, pieno produktų reikalavimus, susiaurėjo produktų asortimentas, todėl maistą ir gėrimus mokykloms tiekianti įmonė „Pontem“ kviečia gamintojus praplėsti ekologiškų jogurtų, sūrelių asortimentą, o ūkininkus – pasirūpinti kriaušių atsargomis.

„Nuo praėjusių metų pabaigos sugriežtinus reikalavimus moksleiviams tiekiamiems vaisiams, daržovėms ir pieno produktams, nuolat fiksuojame šių Skaityti toliau

Skanus ir naudingas užkandis neštis į mokyklą ar darželį (0)

w8themes.com nuotr.

Prasidėjus mokslo metams daugelis tėvų suka galvą, kokį maistingą ir skanų užkandį įdėti vaikui į darželį ar mokyklą. Vyresnių klasių mokiniams taip pat iškyla klausimas, kuo būtų galima pakeisti bulvių traškučius, bandeles ir gazuotus gėrimus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kokie produktai tinkamiausi įsidėti į užkandžių dėžutę.

Užkandžiai puikiai padeda numalšinti alkį, tačiau jie neturėtų tapti vieninteliais dienos patiekalais. Pusryčiams, pietums ir vakarienei reikėtų rinktis virtus, troškintus, rečiau keptus patiekalus, o tarp trijų keturių pagrindinių valgymų, užkąsti rekomenduojama vaisių, uogų, daržovių, riešutų, pieno ir grūdinių produktų. Skaityti toliau

Užsienio reikalų ministerijoje aptartas Rusijos įvestų sankcijų galimas poveikis Lietuvos verslui (0)

zum.lt nuotr.

Užsienio reikalų ministerijoje rugpjūčio 8 dieną įvykusiame institucijų ir verslo atstovų susitikime aptartas Rusijos įvestas žemės ūkio prekių ir maisto produktų importo iš Europos Sąjungos ir kitų šalių, taikančių Rusijai sankcijas, draudimas ir galimas poveikis Lietuvos verslui.

Susitikimą surengęs užsienio reikalų viceministras Rolandas Kriščiūnas pabrėžė, kad svarbu apsvarstyti visas galimas žemės ūkio rinkos reguliavimo priemones, teikiant paramą atskiriems sektoriams. URM aktyviai dalyvaus diskusijose su Žemės ūkio ministerija ir kitomis institucijomis tariantis dėl Skaityti toliau

Šeimos ūkininkai nuo įvežtinės produkcijos turgelį saugo kaip savo akį (0)

Ūkininkų turgelis Kaune | zum.lt nuotr.

Šeimos ūkininkų turgelio prie Kauno pilies senbuvė, ūkininkė iš Prienų rajono Danutė Gecevičienė lietingą šeštadienio rytą šypsojosi ir negalėjo patikėti savo akimis – pirmasis tos dienos klientas, nusipirkęs iš jos sviesto, kiaušinių, saldaus pieno sūrį, buvo pats žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna. Ministras ne tik pirko šeimai maistą, bet ir kartu su viceministru Mindaugu Kuklieriumi bei turgelio įkūrėju Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos vadovu Vidu Juodsnukiu aplankė prekiaujančius žmones, domėjosi, kaip sekasi realizuoti pagamintą produkciją, su kokiomis problemomis susiduria šeimos ūkininkai.

Nuolatinių pirkėjų nestokojantis šeimos ūkininkų turgelis, tapęs ir miestiečių, ir į Kauną atvykstančių turistų traukos centru, vos sutalpina visus norinčius prekiauti lietuviška produkcija – perpardavinėtojai čia neįsileidžiami. Šeštadienį žmonės Skaityti toliau

Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus (0)

Sūris | zum.lt nuotr.

Pieno gaminių lietuviai suvalgo daug, todėl siekiama, kad jie būtų kuo kokybiškesni. Norėdama išsamiau panagrinėti išskirtinės kokybės gaminių, palyginti su įprastiniais, kokybę Žemės ūkio ministerija užsakė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto technologijos mokslo laboratorijai atlikti tyrimą „Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų auginamų ir (arba) gaminamų pagal griežtesnius kokybinius reikalavimus privalumų įvertinimas“. Rezultatas nudžiugino – šie produktai pateisino lūkesčius.

Kaip sakė tyrimo vadovas dr. Algirdas Liutkevičius, siekiant išsiaiškinti išskirtinės kokybės (IK) pieno  gaminių išskirtinumą, šiemet buvo ištirta, įvertinta bei palyginta išskirtinės kokybės ir įprastinių gaminių cheminė sudėtis, technologinės ir juslinės savybės. Skaityti toliau

Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Artėjant pavasariui, netinkamai laikomi vaisiai apvysta, pasikeičia jų išvaizda, o daržovės dar pradeda ir dygti, žaliuoti. Kaip vartoti tokius produktus, kad jie nepakenktų sveikatai?

Žiemos pabaigoje ir pavasarį iš visų daržovių bene atidžiausiai maistui reikėtų ruošti bulves. Mat pradėjus dygti ir pažaliavus bulvei, susidaro sveikatai pavojingas toksinas solaninas. Ši kancerogeninė medžiaga gali sukelti vėžinius susirgimus, skrandžio ir kvėpavimo organų veiklos sutrikimus. Ypač didelė solanino koncentracija susikaupia po pažaliavusia bulvių luobele. Tad tą bulvės vietą reikėtų storiau nulupti arba tokių daržovių visai nesirinkti maistui. Solanino kiekis Skaityti toliau

Vėžio gydymo metodas leidžia pagerinti vaisių ir daržovių kokybę (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Mokslininkų teigimu, plaudami vaisius ir daržoves vandeniu, pašaliname tik iki 70 proc. ant jų esančių mikrobų. Kaip geriau apsaugoti sodo ir daržo gėrybes nuo pavojingų mikroorganizmų ir jų sukeliamų gedimų? Lietuvos mokslo premijos laureatė prof. habil dr. Živilė Lukšienė tam pasitelkė efektyvų vėžio gydymo metodą – fotodinaminę terapiją.

Idėja panaudoti šviesą mikrobams naikinti mokslininkei kilo tuomet, kai ji su kolegomis darbavosi vėžio gydymo srityje. Anot jos, šalinant tiek vėžines ląsteles, tiek kenkėjiškus mikroorganizmus naudojamas tas pats principas. Skaityti toliau

Imuniteto stiprinimas žiemą (0)

atlasupstairs.com nuotr.

Žiema – metas, kai mūsų klimato zonoje gyvenantiems žmonėms pradeda trūkti saulės energijos, sumažėja šviežių daržovių ir vaisių, susilpnėja ir organizmo atsparumas, lengviau limpa virusinės ir peršalimo ligos. Šaltasis metų sezonas – tikras išbandymas įvairaus amžiaus žmonėms. Tuo metu paaiškėja mūsų imuniteto stiprumas, pradedame dažniau sirgti peršalimo ligomis, bronchitu, gripu. Kai lauke būna šalta, arba sparčiai kinta oro sąlygos, turime daug galimybių peršalti. Todėl būtina pasirūpinti tinkama mityba, poilsiu, fiziniu aktyvumu bei tinkama apranga. Skaityti toliau