Žymos archyvas: probiotikai

Daugelis reklamose skambančių teiginių apie papildus – moksliškai nepagrįsti (0)

pixabay.com nuotr.

Maisto papildų gamintojai reklamose ir ant pakuočių dažnai naudoja įvairius teiginius apie jų poveikį sveikatai, tačiau Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslininkai net 90 proc. tokių nuorodų atmeta kaip moksliškai nepatvirtintų. Itin dažnai nepagrįsti teiginiai apie sveikatingumą naudojami reklamuojant probiotikus.

EFSA per pastaruosius septynerius metus įvertino daugiau kaip 3 tūkst. teiginių apie sveikatingumą ir tik 8 proc. iš jų pripažino – patvirtino, kad skelbiamas poveikis organizmui yra patvirtintas moksliniais duomenimis ir tyrimais. Skaityti toliau

Studentų verslai: novatoriški, pažangūs, draugiški gamtai ir žmogui (0)

Robotukai | VDU.lt nuotr.

Vos prieš metus pristatę savo verslo idėjas, Lietuvos studentai šiandien jau užsiima sėkminga veikla ir ieško arba jau rado partnerių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Investuotojų dėmesį jie traukia  novatoriškomis, gamtai ir žmogui draugiškomis idėjomis: nuo įsibrovėlių saugančiais bepiločiais orlaiviais, gėrimais su imuninę sistemą stiprinančiomis bakterijomis, iš panaudotų skardinių pagamintu saulės energijos kolektoriumi ir kitomis inovacijomis.

Projekte „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ dalyvavę Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentai prieš daugiau nei metus pristatė šiuolaikiškas, inovatyvias verslo idėjas, Skaityti toliau

Probiotikai – kas tai? (0)

www.freegreatpicture.com nuotr.

Šiandien rinkoje atsirado daug maisto gaminių, kurių sudėtyje yra probiotikų, o vos prieš porą dešimtmečių terminas „probiotikai“ buvo žinomas tik ekspertams. Probiotinėmis bakterijomis yra praturtinti ne tik pieno produktai, jos įeina į vaistų ir maisto papildų sudėtį. Ką reiškia pavadinimas „probiotikai“ ir kokia jų įtaka mūsų sveikatai aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjo pavaduotoja Evelina Venckevič.

Žmogaus organizme yra labai daug bakterijų rūšių, kurios yra būtinos tinkamam Skaityti toliau

Prof. L.Kupčinskas: Žarnyno mikrofloros tyrimai: laimėjimų kol kas nėra, bet ateityje jų tikrai bus (0)

J.Šventoraitytė ir L.Kupčinskas, kmuk.lt nuotr.

Pastaruoju metu labai išaugo susidomėjimas žarnyno mikroflora ir jos įtaka žmogaus organizmo sveikatai. Didelį postūmį šiam susidomėjimui kilti lėmė pripažinimas, kad kai kurių virškinimo ar žarnyno ligų atsiradimui bei eigai svarbios žarnyno bakterijos.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) gastroenterologai jau ne vienerius metus dalyvauja įvairiuose tyrimuose, ieškodami naujų gydymo būdų bei lygindami lietuvių sveikatą su kitų šalių. Pasikalbėjome su LSMUL Kauno klinikų Skaityti toliau