Žymos archyvas: Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas
Stiklinėje saldaus gėrimo – paros cukrų norma (0)
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas primena: jei siekiate sumažinti cukrų kiekį maiste, turite griežtai apriboti daug cukrų turinčių gaminių vartojimą, visų pirma – saldintų gaiviųjų gėrimų, kompotų, sulčių ir netgi geriamųjų jogurtų. Gėrimų porcijos dažniausiai yra didesnės nei maisto ir jų lengva daug suvartoti.
Pasaulio sveikatos organizacija pataria per dieną suvartojamų laisvųjų cukrų kiekį sumažinti iki mažiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio ir pažymi, kad sumažinus dar 5 proc. Skaityti toliau
Pluoštinės kanapės Lietuvoje – vis populiaresnės (0)
Lietuvoje atvėrus kelius auginimui naujų ir įdomių augalų – pluoštinių kanapių, turinčių itin platų pritaikymo spektrą, rezultatai jau akivaizdūs. 2014 m. šių augalų buvo auginama tik 1069,39 ha, o štai 2016 m. jau 2453,84 ha, iš jų 338,58 ha – sėkliniai pluoštinių kanapių pasėliai.
Anksčiau pluoštines kanapes buvo uždrausta auginti dėl jų asociacijų su narkotinėmis kanapėmis. Lietuvoje pluoštinių kanapių auginimas oficialiai įteisintas tik nuo 2014 m. sausio 1 d. įsigaliojus Pluoštinių kanapių įstatymui. Skaityti toliau
Ar tikrai į pieną pridedama cukraus? (0)
Gyventojai sunerimę – kas atsitiko pienui, kefyrui, kodėl į juos pradėjo dėti cukrų? Tokius klausimus pastaruoju metu išgirsta Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.
Pieno, kefyro etiketėje, tiksliau toje etiketės dalyje, kuri vadinama maistingumo deklaracija, nurodytas cukrų kiekis – tai tik piene natūraliai esančio pieno cukraus, vadinamo laktoze, kiekis. Skaityti toliau
AKM virusas plinta į vis naujas savivaldybes (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad pirmąją šių metų savaitę laukinėje faunoje užregistruota 18 šernų, užsikrėtusių afrikiniu kiaulių maru (AKM). Dešimtyje vietų rasta 16 gaišenų, taip pat maras nustatytas ir 2 sumedžiotiems šernams.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai AKM diagnozę patvirtino dviem šernams, sumedžiotiems Biržų rajono Parovėjos ir Papilio seniūnijų miškuose. Skaityti toliau
Anykščių rajone patvirtintas antras AKM atvejis kiaulių ūkyje (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Elnininkų I kaime (Anykščių r.), smulkiame ūkyje, kur savo reikmėms buvo auginama tik viena kiaulė, nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM).
Pristačius sergančios kiaulės kraujo mėginį į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI), tos pačios dienos popietę ji nugaišo ir buvo išvežta į NMVRVI atlikti papildomus tyrimus, kurių rezultatai patvirtino AKM diagnozę. Skaityti toliau
Kokia maisto gaminių higiena turėtų būti vasaros metu? (0)
Maisto gaminių vartojimas gali sukelti negalavimų, jei į juos pateks salmoneliozės, listeriozės ar kitų per maistą plintančių infekcijų sukėlėjų. Šių ligų simptomai dažniausiai būna panašūs – viduriavimas, karščiavimas, pilvo, galvos, raumenų skausmai, pykinimas ir vėmimas. Mikroorganizmai plačiai randami dirvožemyje, vandenyje, ant gyvūnų bei žmonių, todėl mikroorganizmai gali patekti ant rankų, o nuo jų – ant maisto. Mikroorganizmų pasaulinė masė viršija 25 kartus gyvūnijos pasaulį. Skaityti toliau
Kaišiadorių kiaulių ūkyje nustatytas AKM (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Kaišiadorių rajono Kruonio seniūnijoje esančiame ūkyje, kuriame auginta 11 kiaulių, nustatytas afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejis.
Ūkyje nugaišus vienai kiaulei, ji buvo pristatyta ištirti laboratorijoje. Patvirtinus AKM diagnozę Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, visos kiaulės išskerstos. Aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Kaišiadorių VMVT specialistai pradėjo kiaulių laikymo vietų, patenkančių į zonas, patikrinimus – atlieka klinikinius gyvūnų tyrimus. Skaityti toliau
Afrikinis kiaulių maras nustatytas Anykščių rajone (1)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad liepos 2 d. afrikinis kiaulių maras (AKM) nustatytas Anykščių rajone, Debeikių seniūnijos Puodžių kaime smulkiame kiaulių ūkyje. Čia buvo laikomos 2 kiaulės.
Viena iš jų pati nugaišo, kita nugaišinta ir pristatyta į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratoriją tolimesniam tyrimui.
Be to, 0,5 km atstumu nuo AKM židinio rasta šernų gaišenų. Skaityti toliau
Saugokimės ligų, plintančių per vandenį (0)
Visuomenės sveikatos saugą globojanti sveikatos apsaugos viceministrė, dr. Jadvyga Zinkevičiūtė prasidedant pavasariui ragina visuomenę daugiau dėmesio skirti savo gyvenviečių švarai, šulinių vandens kokybei. J. Zinkevičiūtė nuo 2015 metų vadovauja 1992 metų Tarpvalstybinių vandentakių ir tarptautinių ežerų apsaugos ir naudojimo konvencijos Vandens ir sveikatos protokolo įgyvendinimo koordinavimo grupei, kuri buvo patvirtinta aplinkos ir sveikatos apsaugos ministrų įsakymu.
Šachtinių šulinių vandens kokybės saugumas kelia susirūpinimą. Lietuvos Respublikos Seimas ratifikavo 1992 metų Tarpvalstybinių vandentakių ir tarptautinių ežerų apsaugos ir Skaityti toliau
Trakų rajone nustatyti dar du Afrikinio kiaulių maro atvejai (0)
Atliekant Afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkio epizootinį tyrimą Grendavės kaime (Grendavės sen., Trakų r.), nustatytas dar vienas ūkis, į kurį pateko AKM virusas. Šiame ūkyje buvo laikomos 9 kiaulės. Be to, gautas pranešimas apie nugaišusią kiaulę tos pačios seniūnijos Gruožininkų kaime, kur ūkininkas augino 16 kiaulių. Atlikus tyrimą, nustatyta, kad kiaulė taip pat nugaišo dėl AKM. Trakų rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, joje šiais metais užfiksuota jau 10 AKM židinių. Skaityti toliau
Šią savaitę – du nauji afrikinio kiaulių maro atvejai (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad šią savaitę Lietuvoje užregistruoti 2 nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino AKM diagnozę 2 šernams, sumedžiotiems Jonavos rajono Dumsių seniūnijos ir Švenčionių rajono Pabradės seniūnijos miškuose. Šernų mėginiai buvo atrinkti vykdant nacionalinę AKM stebėsenos ir kontrolės programą. Skaityti toliau
Afrikinio kiaulių maro židinys Alytaus rajone plečiasi (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Alytaus rajone, Alovės seniūnijos miške rasti 6 nuo Afrikinio kiaulių maro (AKM) nugaišę šernai. Žvėrių gaišenos aptiktos vykdant AKM užkrėstos teritorijos apžiūrą. Š.m. rugsėjo pabaigoje pavojingas virusas buvo patvirtintas vienam šiame miške sumedžiotam šernui.
Atrinkus mėginius, šernų gaišenos sunaikintos, atlikta teritorijos dezinfekcija. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikti mėginių tyrimai patvirtino AKM diagnozę. Skaityti toliau
Švenčionių rajone dviem šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Pabradės ir Švenčionių seniūnijose 9 ir 1 km atstumu nuo Baltarusijos sienos (Švenčionių r.) dviem sumedžiotiems šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM). Įskaitant šiuos du atvejus, Lietuvoje šiais metais laukinėje faunoje nustatyti 6 AKM protrūkiai.
AKM nustatyti buvo ištirti laukinių gyvūnų mėginiai Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, kuris patvirtino šią ypač pavojingą užkrečiamąją ligą. Kadangi naujasis AKM atvejis užfiksuotas VMVT nustatytoje užkrėstoje teritorijoje, papildomų ribojimo zonų ir stebėsenos priemonių šiame regione įvesti nėra būtinybės. Skaityti toliau
Žuvis ir jos maistinės savybės (0)
Žuvis ir jūros gaminiai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir rekomenduojamų maisto produktų žmogui. Tai daug baltymų ir mažai kalorijų turintis maistas.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI), Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė pažymi, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Europos gyventojas suvartoja per dieną 46,8 g žuvies. Skaityti toliau
Rokiškio rajono ūkyje nustatytas afrikinio kiaulių maro židinys (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad vakar, rugpjūčio 22 d. ištyrus savo reikmėms paskerstos kiaulės kraujo mėginius, Rokiškio rajono Kriaunų seniūnijos privačiame ūkyje nustatytas naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys. Iš viso ūkyje buvo laikomos dvi kiaulės. Šiemet tai jau penktasis AMK židinys šalyje, nustatytas kiaulių ūkyje, dar trys židiniai užfiksuoti laukinėje faunoje.
Nustatyto židinio vietoje kiaulių laikytojai buvo paskerdę abi laikomas kiaules. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus vienos jų mėginius, rezultatai dėl AKM viruso buvo teigiami. Skaityti toliau
Rizikos užsikrėsti erkiniu encefalitu per pieną galima išvengti (0)
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai primena, kad Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ne tik įsisiurbus erkei, bet ir vartojant nevirintą, nepasterizuotą ožkų, avių, rečiau – karvių pieną ar jo produktus. Šio užsikrėtimo galima nesunkiai išvengti vartojant pakaitintą, pasterizuotą ar užvirintą pieną bei termiškai apdorotus pieno produktus. Skaityti toliau
Ką reikia žinoti apie vandenį? (0)
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime be papildomo paruošimo. Visgi fasuotas vanduo – populiari prekė. Rinkos dėsniai teigia: pasiūlos nebūna be paklausos. Kokios priežastys skatina pirkti fasuotą vandenį? Įprotis? Mada? Reklama? Ar iš čiaupo tekantis nelabai išvaizdus, prasto skonio vanduo?
Fasuojami vandenys skirstomi į kelias grupes Skaityti toliau
Klastingasis kačių Herpes virusas (0)
Kai jūsų katinui užgulta nosis – jis čiaudi, ašaroja ir sloguoja, jūs galvojate, kad jūsų augintinis tik persišaldė. Tačiau tai gali būti kačių herpes virusinė infekcija, kitaip vadinama rinotracheitu. Žmonės dažnai išsigąsta, išgirdę žodį herpes, nes mano, kad tai Herpes simplex virusai, sukeliantys ligas žmonėms. Todėl laikas nuo laiko interneto portalų forumuose vykstančiose diskusijose sukeliama panika: žmonės, gelbėkite, gyvūnėliui ant snukučio atsirado spuogai – tikriausiai jis susirgo herpesu (lūpų pūsleline).
Tuomet daugeliui iš mūsų iškyla klausimas, kas yra kačių infekcinio rinotracheito sukėlėjas, kaip juo užsikrečiama , koks gydymas ir svarbiausia – kur ir kas gali atlikti tokius tyrimus, nustatant šią ligą? Skaityti toliau
GMO į mėsą, pieną ar kiaušinius per pašarus nepatenka (2)
Ne vienerius metus užsienio mokslininkų atliekami tyrimai patvirtina, kad maistui auginamus gyvūnus šeriant genetiškai modifikuotais (GM) pašarais, nei jų mėsoje, nei audiniuose ar kraujyje, genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) nelieka. Lietuvos mokslininkų atlikti paukštienos, gyvulių mėsos, kiaušinių tyrimai patvirtina, kad šiuose produktuose augalų genetinės modifikacijos neaptinkama. Skaityti toliau
Šaldytuose koldūnuose iš Estijos mėsos dešimtadaliu mažiau nei turėtų būti (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad laikinai uždrausta realizuoti ir nurodyta perženklinti trijų pavadinimų Estijoje pagamintų koldūnų partijas, nustačius, kad mėsos įdaro šiuose gaminiuose yra vidutiniškai 10 proc. mažiau nei ženklinimo etiketėje deklaruoja gamintojas.
Estijos gamintojo „UVIC A.S.“ produkcijos mėginiai atrinkti įgyvendinant kasmetinį maisto produktų saugos ir kokybės stebėsenos planą. Įgyvendinant šį planą tikrinama ne tik maisto produktų sauga ir kokybė, bet ir vertinama, ar ženklinimo etiketėje pateikta informacija atitinka produktų savybes ir neklaidina vartotojų. Skaityti toliau
Ką valgyti vasarą? (0)
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentracijos ir miego sutrikimų ar net išsekimo priežastimi. Šie nepageidaujami simptomai pasireiškia ne tik todėl, kad karštomis dienomis gausiai prakaituojame ir organizmui ima trūkti skysčių, bet ir dėl to, kad su prakaitu netenkame dalies mineralinių medžiagų – kalio, magnio ir kt. Todėl vasarą svarbu ne tik gerti daug skysčių, bet ir vartoti maisto produktus, kurie leistų lengviau prisitaikyti prie aukštos aplinkos temperatūros ir su kuriais gautume organizmui reikalingų medžiagų. Skaityti toliau
Probiotikai – kas tai? (0)
Šiandien rinkoje atsirado daug maisto gaminių, kurių sudėtyje yra probiotikų, o vos prieš porą dešimtmečių terminas „probiotikai“ buvo žinomas tik ekspertams. Probiotinėmis bakterijomis yra praturtinti ne tik pieno produktai, jos įeina į vaistų ir maisto papildų sudėtį. Ką reiškia pavadinimas „probiotikai“ ir kokia jų įtaka mūsų sveikatai aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjo pavaduotoja Evelina Venckevič.
Žmogaus organizme yra labai daug bakterijų rūšių, kurios yra būtinos tinkamam Skaityti toliau
Trichineliozė – viena sunkiausių parazitinių ligų (0)
Trichineliozė – kirmėlinė liga, kurią sukelia organizme parazituojančios apvaliosios kirmėlės trichinos.
Dažniausiai, kaip aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Veterinarijos rizikos vertinimo skyriaus vedėjas dr. Eugenijus Jacevičius, žmonės trichinelioze užsikrečia valgydami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą kiaulieną bei laukinių gyvūnų mėsą. Skaityti toliau
Bičių populiacijos mažėjimas kelia rūpestį (0)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kartu su Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistais bei šalies bitininkus vienijančia visuomenine organizacija – Lietuvos bitininkų sąjunga, 2013 metais numato įgyvendinti eilę priemonių, skirtų bičių užkrečiamųjų ligų prevencijai ir bičių populiacijai Lietuvoje stiprinti. Didžiausią dėmesį numatyta skirti praktiniams šalies bitininkų ir veterinarijos gydytojų – inspektorių, vykdančių bitynų valstybinę kontrolę, mokymams.
Pastaraisiais metais atliktų tyrimų duomenimis, Europos Sąjungoje kasmet netenkama apie 10–20% bičių šeimų. Bičių populiacija mažėja visame pasaulyje ir tai kelia visuotinį Skaityti toliau
Trichineliozės protrūkis Kėdainių rajone (1)
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Kėdainių rajone penki žmonės susirgo trichinelioze. Židinio epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis buvo privačiame ūkyje užaugintos kiaulės mėsos gaminiai.
Skerdiena dėl trichineliozės buvo atiduota ištyrimui Kėdainių rajono privačiam veterinarijos gydytojui, kuris mėsos mėginiuose trichinelių neaptiko. Vasario 6 d. pirmam ligoniui diagnozavus trichineliozę, mėsos mėginiai buvo išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą. Vasario 19 d. gautas tyrimų atsakymas, patvirtinantis, kad mėsoje rasta trichinelių lervų. Skaityti toliau
Dviejose virtose dešrelėse – pusė paros druskos normos (0)
Žiupsnelis druskos į rytinę košę, šiek tiek druska pagardiname pietų patiekalą ir dar truputį įberiame į vakarienei skirtas salotas. Dar pridėkime tą druską, kuri yra duonoje, dešroje, padažuose, konservuotose daržovėse ir kituose pramoniniu būdu gaminamuose maisto produktuose… ir mes jau gerokai viršijame rekomenduojamą neviršyti paros druskos kiekį. Skaityti toliau
Rupūs miltai – keiksmažodis ar naudingas produktas? (0)
„Rupūs miltai“ tai ne tik lietuviškas keiksmažodis, bet ir miltų rūšis. Galbūt šis posakis tradiciškai turi neigiamą reikšmę, nes rupių miltų produktai yra tamsesni, šiek tiek sunkiau sukramtomi ir ilgiau virškinami. Iš mūsų dažniausiai vartojamų baltų miltų pagaminti kepiniai yra šviesūs, purūs, tačiau anksčiau jie buvo rečiau vartojami dėl didesnės kainos. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad rupūs miltai (dar vadinami rupiniais, visų grūdo dalių, pilno grūdo, viso grūdo) yra labai naudingas produktas ir ne tik dėl to, kad juose gausu lengvai pasisavinamų angliavandenių, bet ir dėl jų sudėtyje esančių naudingų maistinių skaidulų, Skaityti toliau
Vitamino D šaltiniai – saulės spinduliai ir žuvies produktai (0)
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad pakankamai vitamino D galima gauti tinkamai maitinantis ir būnant gryname ore.
Vitaminas D – tai grupė riebaluose tirpių sekosteroidų. Juos daugiausia sudaro dvi fiziologiškai aktyvios formos: vitaminas D2, vadinamas ergokalciferoliu, ir vitaminas D3 – cholekalciferolis. Skaityti toliau
Ką reiškia užrašas „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“ (0)
Ką reiškia maisto produktų pakuotėse neretai matomas užrašas „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“? Į šį klausimą atsako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vyriausioji specialistė Vita Gapšytė.
Užrašą „Sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“ rasime maisto produktų, kurių sudėtyje yra saldiklio aspartamo, etiketėse. Ši informacija skirta žmonėms, sergantiems fenilketonurija. Skaityti toliau
Apie nitratus daržovėse ir vandenyje (0)
Nitratai (NO3) – tai azoto junginiai, susidarantys dirvožemyje nitrifikacijos proceso metu bei mineralizuojantis organiniams junginiams, turintiems azoto. Nitratų visuomet yra bet kokiame augale, tik skiriasi jų kiekis.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos pavaduotoja Evelina Venckevič aiškina, jog nitratai aplinkoje randami natūraliai ir yra svarbi augalų maistinė medžiaga. Skaityti toliau