Žymos archyvas: mityba

Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti? (0)

societyforscience.org nuotr.

Mokslo metų pradžioje tėvų pečius užgula daug rūpesčių: tenka atnaujini vaikų mokymosi priemones, suplanuoti užklasinių veiklų grafiką, pasirūpinti mitybos rėžimu bei dienotvarke. Tačiau pasibaigus pirmųjų rugsėjo savaičių karštinei, klausimas, ką daryti, kad vaikas gerai jaustųsi, nesirgtų ir galėtų tinkamai mokytis, tampa vis aktualesnis.

Geros vaikų savijautos pagrindas – tinkamas mokymosi ir poilsio režimas bei pilnavertė mityba. Būtent dėl mitybos tėvams dažniausiai ir kyla klausimų: kaip išvengti menkaverčių produktų ir užkandžių, kaip žinoti, kad vaikas tikrai visavertiškai pavalgys tiek mokykloje, tiek tarp užklasinių veiklų? Skaityti toliau

Šauktinių mityba: ko galime pasimokyti? (nuotraukos) (0)

Šauktinių mityba | Ievos Budzekaitės nuotr.

Nei vienas iš šauktinių šiemet neliks alkanas – jiems paruošti valgiaraščiai pasižymi tokiu kalorijų kiekiu, kuris beveik dvigubai viršija jaunam vyrui rekomenduojamą dienos normą. Kone kiekvieniems pusryčiams, pietums ir vakarienei kariai valgo bus tiekiama ir mėsa. Jų mityboje gausu ne tik košių, riešutų ar daržovių, bet ir baltos duonos, saldintų gėrimų. Skaityti toliau

7 žingsniai sveikesnės mitybos link (0)

 foodforthoughtireland.ie nuotr.

Visuomenės sveikatos instituto duomenimis, lietuviams ne itin rūpi mityba bei jų sveikata – vos 21,3 proc. šalies gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Europos komisija prognozuoja, kad tokia situacija lems liūdnas pasekmes – dėl netinkamos mitybos ir nepakankamo fizinio aktyvumo ateityje gali padaugėti lėtinių ligų, įvairių psichikos sveikatos sutrikimų ir kt. sveikatos problemų. Nors įpročių kaita – sudėtingas ir ilgas procesas, anot virtuvės šefo ir Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos nario Nerijaus Ižganaičio, klausimas „rūpintis savo sveikata, ar ne“ neturėtų net kilti. Skaityti toliau

Gydytoja Laimutė Šumskienė: vaikai nebemoka kalbėti – kalti kompiuteriai (0)

Laimutė Šumskienė | asmeninė nuotr.

Gydytoja Laimutė Šumskienė: vaikai nebemoka kalbėti – kalti kompiuteriai
Kasmet visi darželinukai ir mokiniai mokslo metų pradžioje privalo į jų lankomą ugdymo ir švietimo įstaigą pristatyti Vaiko sveikatos pažymą. 22 metus Vilniaus Centro poliklinikoje dirbanti vaikų ligų gydytoja Laimutė Šumskienė sako, kad pastaraisiais metais išryškėjo gera tendencija – nebėra pasitikrinti sveikatos atėjusių vaikų apgulties rugsėjo pradžioje. Bene daugiausia vaikų į polikliniką sveikatos pažymos ateina gegužės – birželio mėnesiais, nes tokios pat pažymos reikia ir važiuojant į vaikų vasaros stovyklas. Skaityti toliau

Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai (0)

„La Crepe“  nuotr.

Žmonių gyvenimo ir maitinimosi įpročiai pamažu kinta: padrąsinti žiniasklaidos, sveikos mitybos guru, draugų ir pažįstamų, jie ima sportuoti, vis drąsiau atsisako riebių, nesveikų patiekalų ir greito maisto, rinkdamiesi maisto specialisto sudarytą racioną. Nors tai gali ir atrodyti kaip madų vaikymasis, mitybos specialistai džiaugiasi, kad anksčiau garbinę nesveiką maistą, dabar žmonės pradeda kreipti dėmesį ne tik į jo maistinę vertę, bet ir patiekalo ingredientuose esančias kenksmingas medžiagas. Ką valgyti, kokius ingredientus rinktis, koks maisto paruošimo būdas naudingiausias – šie klausimai tampa vis aktualesni. Ypač, jei tenka valgyti ne namie. Skaityti toliau

Mitybos specialistas: su kokiais iššūkiais vaikų organizmas susiduria vasarą? (0)

drgreene.com nuotr.

Termometro stulpelis, šoktelėjęs iki +30 laipsnių ir daugiau, bei varginančios karščio bangos keičia ir mitybos įpročius. Suaugusiems ir vaikams, kurių augančiam organizmui reguliari ir subalansuota mityba – itin svarbi, ženkliai sumažėja apetitas. Sertifikuotas mitybos specialistas Gediminas Čižauskas pastebi, kad vaikų mityba šiuo sezonu pasikeičia ir dėl ilgų vasaros atostogų – šaltuoju periodu vaikai sėdi mokyklos suole ar lanko darželį, kur kiekvieną dieną jų laukia karštas maistas, o pusryčius ir vakarienę pavalgo kartu su šeima. Vasarą ši rutina sutrinka. Skaityti toliau

Vasarą suvalgome gerokai daugiau nesveiko maisto (0)

Panaudotas aliejus | Atliekų tvarkymo centro nuotr.

Vasarą suvalgome trečdaliu daugiau greito maisto, paruošiamo aliejuje. Tokią išvadą daro atliekų tvarkytojai, kurie surenka panaudotą augalinės kilmės aliejų iš maitinimo įstaigų.

„Jei žiemą surenkame vidutiniškai 6 tonas aliejaus per mėnesį, tai vasarą kiekvieną mėnesį pas mus atkeliauja apie 10 tonų panaudoto augalinio aliejaus“, – pasakoja įvairias atliekas surenkančios ir tvarkančios bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius. Tokį surinkimo padidėjimą jis sieja su mūsų mitybos įpročiais – vasarą greičiausiai suvalgoma daugiau aliejuje gruzdinamų patiekalų – bulvių, duonos, čeburekų, beliašų, žagarėlių ir kt. Skaityti toliau

Saugokimės vėžio: 5 vasariški patarimai vyrams (0)

pellasmiles.com nuotr.

Prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga Lietuvoje, kankinanti tūkstančius lietuvių. Kasmet nuo jos miršta 400–500 vyrų. Vaisto nuo šios ligos kol kas nėra, todėl, perspėja ekspertai, rimtai rūpintis prostata reikia pradėti kuo anksčiau, nelaukiant pirmųjų simptomų. Vasara – puikus metas pradžiai.

Medicinos diagnostikos paslaugas visoje Lietuvoje teikiančių diagnostikos centrų tinklo  specialistai pristato 5 vasariškų patarimų, padėsiančių vyrams apsaugoti prostatą nuo tykančio pavojaus, sąrašą. Skaityti toliau

Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka (1)

steadystrength.com nuotr.

Europos statistikos departamento ir Lietuvos žemės ūkio ministerijos duomenys rodo, kad Lietuvoje užauginamų vaisių ir daržovių kiekis negali patenkinti vietinės rinkos poreikio. Didžioji dalis lietuviškos produkcijos, deja, iškeliauja į užsienio valstybes, todėl norą sveikai maitintis gali patenkinti tik iš Europos Sąjungos importuojama produkcija.

Vaisių ir uogų supirkimas Lietuvos ūkiuose šių metų sausio–kovo mėnesiais siekė vos 2,3 tūkst. tonų., Skaityti toliau

I. Bakėjus: 20 proc. rezultato duoda sportas, 80 proc. – mityba (0)

Ignas Bakėjus su šeima | asmeninio archyvo nuotr.

Per keletą metų Igno Bakėjaus (30) išpopuliarintos „Insanity“ treniruočių programos pritraukė tiek entuziastingų gerbėjų, kad tapo pradžia „GetFit“ sporto akademijai, šiandien jau buriančiai 7000 narių bendruomenę ir daugiau 10 trenerių, vedančių treniruotes penkiose Vilniaus ir vienoje Kauno vietoje.

Akademijos įkūrėjų planai irgi nestovi vietoje – jau dabar, priklausomai nuo siekiamų rezultatų, be žinomiausios „Insanity“ galima rinktis iš dar 9-ių skirtingų Skaityti toliau

Kokią duoną rinktis metant svorį? (0)

Duona | LLBM nuotr.

Mokslininkų duomenimis, žmonių mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos jų sveikatai, deja, vis dar mažuma paiso visų sveikatos piramidėje nurodytų mitybos principų. Visiems gerai žinoma, kad grūdinės kultūros sudaro viso raciono pagrindą – jų rekomenduojama valgyti kasdien po keletą kartų, tačiau Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas parodė, kad kiekvieną dieną šiuos produktus vartoja tik 14 proc. suaugusiųjų. Duoną, kuri yra pagrindinis B grupės vitaminų šaltinis, reikėtų valgyti kasdien, tačiau pagal apklausas, tik 72,5 proc. lietuvių šių rekomendacijų laikosi. Skaityti toliau

Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu (0)

Nutritionhealthfoods.com nuotr.

Normas viršijantis cukraus, druskos ir riebalų kiekis stebimas ne tik trečiosiose šalyse, tačiau ir Lietuvoje. Viršijamos leistinos paros normos didina ūmių ir lėtinių ligų susirgimų skaičių. Pasaulio sveikatos dienai paminėti skirtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė teigė, kad tokia situacija gali keistis tik tuomet, kai žmonės pradės aktyviau domėtis maistu, kurį vartoja.

Šiuo metu visuomenės sveikatos specialistai didelį dėmesį skiria maisto saugai bei sveikai mitybai reglamentuoti. Skaityti toliau

Lietuvoje žmonės sveiki gyvena trumpiau nei kiti Europos gyventojai (0)

L. Mykolaičio asmeninio archyvo nuotr.

Pasiturinčios visuomenės žmonės gyventi nori ne tik ilgai, bet ir kokybiškai. Europos Komisijos ir valstybių narių inicijuoto EHLEIS (angl. Joint Action European Health and Life Expectancy Information System) projekto metu buvo stebimos pagrindinės sveikos gyvenimo trukmės tendencijos Lietuvoje.

Per 2004–2012 m. 65 m. amžiaus Lietuvos vyrų vidutinė gyvenimo trukmė pailgėjo 0,6, o moterų – 1,1 metais. 2012 m. abiejų lyčių vidutinė gyvenimo trukmė buvo trumpesnė už 25 ES šalių vidurkį, – kai vyrų vidutinė gyvenimo trukmė buvo trumpesnė 3,9 m., o moterų – 2,2 metais (ES 25 šalių moterų vidutinės gyvenimo trukmės vidurkis – 21,4 m., o vyrų – 18 m.). Skaityti toliau

Pienas – geriausias gaminys, kokį gamta sukūrė žmogui (3)

pienas_zum.lt

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu pasigirsta pačių įvairiausių nuomonių apie pieną ir jo gaminius. Sutrikusių vartotojų klausimų, nejaugi tikrai kasdien vartojamas pienas yra žalingas, sulaukia ir Žemės ūkio ministerija. Pasidalyti turimomis žiniomis paprašėme prof. habil. dr. Sigitos Urbienės, daugiau kaip 40 metų skyrusios pieno cheminių, biocheminių ir biologinių savybių tyrimams. Apie tai mokslininkė yra parašiusi keletą knygų, Lietuvos ir užsienio mokslo žurnaluose paskelbusi per 300 straipsnių. Šiuo metu į leidyklą atiduota naujausia jos monografija „Pienas ir jo sudedamųjų dalių biologinė reikšmė“. Skaityti toliau

Ugniažolė – ginklas prieš vėžį, augantis patvorėje (10)

Ugniazole_lt.wikipedija.org

Vasario 4-oji – Pasaulinė vėžio diena, kai garsiau kalbama apie onkologinių ligonių problemas, gydymui taikomas naujoves ir šios ligos prevenciją. Vėžys vis dar išlieka viena sunkiausių ir pavojingiausių ligų: Lietuvoje kasdien vėžio diagnozę išgirsta apie 50 žmonių, iš viso onkologinėmis ligomis sergančiųjų – daugiau nei 80 tūkst., tad nenuostabu, kad sergantieji bet kokio gydymo metodo griebiasi it šiaudo.

„Suprantama, kad sergantieji vėžiu be tradicinio gydymo ieško alternatyvių „stebuklingų“ būdų pasveikti: jie suranda įvairiausių išgijimą žadančių metodų, pvz., vartoja rupūžių ar auksinio ūso užpilus, Skaityti toliau

Sveikatingumo judėjimas – lyg rakštis ydingai sistemai (0)

sveikas maistas-Nerijus Didziokas_asmen.foto

Nerijus Didžiokas – sveikuolis, masažuotojas, visuomenės sveikatos specialistas, sveikatingumo svetainės „Terapija Tau“ įkūrėjas. Kaunietis mielai sutiko pasidalinti savo sveikos gyvensenos istorija ir prisidėti prie projekto „Aš – už sveiką Lietuvą“.

Vegetarizmas – nuo trylikos metų

28-erių metų vaikinas pasakoja, jog jokio reikšminio postūmio eiti link sveikos gyvensenos nebuvo. „Dabar galiu tik pasidžiaugti, kad mano mama, dar man būnant vaikui, pradėjo domėtis sveika mityba, Skaityti toliau

Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai (0)

w8themes.com nuotr.

Maistas – mūsų gyvybės šaltinis. Tačiau šiuolaikinėje skubančioje visuomenėje dažniausiai mes jam skiriame labai mažai dėmesio, arba neskiriame visai. Valgome bet kada – kai turime laiko, kai peralkstame arba atvirkščiai, ryjame tiesiog iš nuobodulio. Valgome bet ką – kas papuolė po ranka, greitą maistą, tai, kas siūloma kavinėje dienos pietums, ar ką paskubomis įsidėjome į pirkinių krepšelį prekybos centre. Per daug nesigiliname, ar tai naudinga mūsų kūnui, ar ne.

Ir koks to rezultatas? Pavalgę apsunkstame, tampame mieguisti, atsiranda tingumo jausmas. Skaityti toliau

V. Grybauskas: Iki sveikatos sistemos pokyčių Lietuvai dar reikia subręsti (0)

Totallandscapecare.com nuotr.

Tarptautinėje gyvenimo būdo medicinos konferencijoje vyko pirmasis dialogas tarp Lietuvos ir užsienio medikų apie sveiką mitybą ir jos praktiką medicinoje.

„Sakome, kad sveikata – brangiausias mūsų turtas, bet dažnai apie ją susimąstome tik kai jos netenkame. Nemažai lėtinių ligų galima išvengti laikantis sveiko gyvenimo būdo – fizinio aktyvumo bei sveikos mitybos principų. Apie tai plačiai kalba ir Lietuvos medikai“, – medikų pozicijas apvienijo LSMU Medicinos akademijos kancleris prof. Vilius Grabauskas. Skaityti toliau

Kaip augalinė mityba padėjo JAV prezidentui atsistatyti po širdies operacijų? (0)

En Vigmor (prieš tai save vadinusi Ona Varapickaite) | sveikata.org nuotr.

Spalio 25 d. Vilniuje vyks jau 3-ioji En Vigmor (Ann Wigmore) GYVO MAISTO konferencija – renginys, kuriame koncentruotai vienoje vietoje bus galima išgirsti visą naujausią ir vertingiausią informaciją apie sveiką mitybą.

Medicinos autoritetai iš JAV ir Europos kalbės apie augalinės mitybos naudą

Konferencijos metu unikalia patirtimi ir žiniomis dalinsis specialiai į Lietuvą atvykstantys žymiausi medicinos ir sveikos gyvensenos autoritetai pasaulyje: Skaityti toliau

D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai (0)

Danutė Kunčienė | rengėjų nuotr.

Spalio 11 d. Lietuvos sveikuolių sąjunga rengia tradicinę sveiko maisto šventę, kuri šiais metais rengiama Raudondvario pilies dvare, Kauno rajone. Šių metų šventės tema – „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“, skirta 2014-ųjų – Kristijono Donelaičio metų progai.

Praėjusiais metais dar nepaskelbus 2014-ųjų metų Sveikos šeimos ir Vaikų sveikatos metais Lietuvos sveikuolių sąjunga sveiko maisto šventę Palangoje skyrė vaikų mitybai – „Idėjos vaikų stalui“. Tai šių metų šventė nemažą dėmesį skirs sveikomis tradicijomis paremtai senovinei lietuvių mitybai.. Skaityti toliau

Kviečia sveiko maisto šventė Raudondvario pilyje „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“ (1)

Sveiko maisto švėntė | J. Dapšausko nuotr.

Spalio 11 d. Lietuvos sveikuolių sąjunga rengia tradicinę sveiko maisto šventę, tradiciškai vykdavusią Palangoje, kuri šiais metais rengiama Raudondvario pilies dvare, Kauno rajone. Šių metų šventės tema „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“, skirta 2014-ųjų  K. Donelaičio metų progai.

1991 m. surengta pirmoji Sveiko maisto šventė. Vyksta kasmet rudens laikotarpiu. Rengiant sveiko maisto patiekalų konkursus, propaguojami sveikatai naudingi natūralūs, ekologiškai švarūs maisto produktai ir iš jų pagaminti patiekalai, kuriamos naujos tradicijos. Skaityti toliau

Nespėliok. Geriau susiskaičiuok (0)

yesbuts.com nuotr.

Kiek mes fiziškai aktyvūs – tiek ir esame sveiki.  Sena tiesa. Pasyvus, nejudrus gyvenimas  – daugelio ligų priežastis. Na, o jeigu dar ir į mitybos reguliarumą bei saikingumą ranka numota, tuomet visos sąlygos lėtinėms ligoms vystytis yra sudarytos.

Ne visi nori, o ir turi galimybes eiti į sporto, treniruoklių sales. Suprantama, kad ne visi gali pradėti dviračio pedalus minti, tačiau visi gali pradėti gyventi aktyviau eidami. Net ne bėgdami, bet eidami. Reguliariai ir tinkamai vaikščiojant (einant) galima koreguoti kraujospūdį, paspartinti medžiagų apykaita, o tuo pačiu mažinti antsvorį, gerinti bendrą organizmo būklę. Skaityti toliau

Žuvis ir jos maistinės savybės (0)

dhanewspages.com nuotr.

Žuvis ir jūros gaminiai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir rekomenduojamų maisto produktų žmogui. Tai daug baltymų ir mažai kalorijų turintis maistas.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI), Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė pažymi, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Europos gyventojas suvartoja per dieną 46,8 g žuvies. Skaityti toliau

Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių (0)

MorkosSugriežtinus nemokamai moksleiviams tiekiamų vaisių, daržovių, pieno produktų reikalavimus, susiaurėjo produktų asortimentas, todėl maistą ir gėrimus mokykloms tiekianti įmonė „Pontem“ kviečia gamintojus praplėsti ekologiškų jogurtų, sūrelių asortimentą, o ūkininkus – pasirūpinti kriaušių atsargomis.

„Nuo praėjusių metų pabaigos sugriežtinus reikalavimus moksleiviams tiekiamiems vaisiams, daržovėms ir pieno produktams, nuolat fiksuojame šių Skaityti toliau

Šiemet baltieji gandrai anksčiau pakilo skrydžiui į žiemavietes (0)

S.Paltanavičiaus nuotr.

Įprastai baltieji gandrai mūsų šalį palieka paskutinę rugpjūčio savaitę. Tai pastebėjo ir mūsų protėviai, rugpjūčio 24 dieną pavadinę gandrų išskirdimo diena. Ir iš tikrųjų, gandrai gana tiksliai masiškai išskirsdavo būtent šia data, su ne didesne kelių dienų paklaida.

Tačiau šiais metais stebima visai kitokia situacija – dar likus kone dviem savaitėms iki šv. Baltramiejaus dienos, laukuose jau retai pamatysi didesnius baltųjų gandrų būrius – nedažni net keliolikos, juolab keliasdešimties paukščių būreliai. Skaityti toliau

Rekordiškai karštą savaitgalį nepamirškime gerti vandens (0)

naturalgrocers.com nuotr.

Sinoptikams prognozuojant itin karštą savaitgalį, mitybos specialistai pataria nepamiršti gerti pakankamai vandens. Prekybininkai pastebi, kad vandens pardavimai šokteli kartu su termometro stulpeliu.

„Karštomis dienomis labai svarbus ir išgeriamo vandens kiekis. Norint išvengti nemalonių pojūčių ir dehidratacijos bei virusinių infekcijų, per dieną būtina išgerti pakankamai vandens. Norma kiekvienam asmeniška, priklausomai nuo svorio, suvalgomo maisto bei fizinio aktyvumo lygio, bet įprastai didesnė nei esame pratę gerti“, – dėmesį atkreipia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Kaip rodo vieno  prekybos centro pardavimų duomenys, karštuoju laikotarpiu vandens pardavimai išauga kone dvigubai. Skaityti toliau

Mokiniai, rinkdamiesi maistą, mažiausiai kreipia dėmesį į jo kainą ir sveikumą (0)

societyforscience.org nuotr.

70 proc. mokinių pietauja mokyklų valgyklose, 12 proc. grįžta pavalgyti į namus, 8 proc. patys atsineša maisto į mokyklą.

Tokius mitybos įpročius atskleidė mokykloms maistą tiekiančios įmonės „Pontem“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi mokinių apklausa, atlikta baigiantis šiems mokslo metams.

„Žinoma, idealu būtų, kad visi mokiniai maitintųsi mokyklų valgyklose, kur maistas, pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus vaikų ugdymo ir globos įstaigų maitinimo organizavimui, patiekiamas Skaityti toliau

Diskusijoje svarstyta ekologinio žemės ūkio dabartis ir perspektyvos (2)

Seimo kanceliarijos nuotr.

Gegužės 7 d. Kaimo reikalų komitetas kartu su Europos informacijos biuru organizavo diskusiją tema: „Ekologinio ūkininkavimo dabartis ir perspektyvos“. Gausiai susirinkusius dalyvius sveikindamas Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Bucevičius pažymėjo svarbų ekologinio ūkininkavimo vaidmenį ne tik žemės ūkyje, bet ir prisidedant prie sveikos mitybos bei tausaus gamtos išteklių naudojimo.

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktoriaus pavaduotojas Saulius Jasius informavo diskusijos dalyvius apie ekologinio žemės ūkio sektoriaus laukiančius pokyčius Europos Sąjungoje. Pokyčiai susiję tiek su ekologinio Skaityti toliau

Birštonas pristatė naująjį ženklą (0)

Birštono logotipasVasario 28 d. Birštono savivaldybė pristatė naująjį ženklą ir siekį tapti pirmuoju sveikatinimo kurortu Lietuvoje, taikančiu unikalią Kneipo sveikatos filosofijos metodiką. Iki šiol Birštonas neturėjo logotipo, todėl visoje komunikacinėje veikloje naudojo miesto herbą. Naujasis logotipas ir išskirtinė filosofija nuo šiol taps pagrindiniais miesto komunikacijos elementais.

Iki šiol Birštonas buvo Lietuvos miestų sąraše, kurie neturi savo logotipo. Daugiausia komunikacijoje buvo naudojamas miesto herbas, tačiau nuolat atsinaujinančiam ir Skaityti toliau

J. Norvaišienė: Kodėl gaminamos cigaretės? (1)

Jūratė Norvaišienė | Sportas.lt nuotr.

Jūratė Norvaišienė – gydytoja, Medicinos mokslų daktarė, docentė, Kauno miesto savivaldybės tarybos narė, tarptautinės kategorijos sportinių šokių teisėja, buvusi profesionali šokėja, kartu su vyru Česlovu Norvaiša – nusipelnę Lietuvos treneriai. Veikli ir gerbiama moteris sutiko pasidalyti savo nuomone apie sveiką gyvenseną bei prisidėti prie projekto „Aš – už sveiką Lietuvą“.

Šaltas dušas – kiekvieną mielą rytą

Paprašyta papasakoti, kaip prasideda įprastinė diena, šokių trenerė tuoj pat užsimena apie šaltą dušą kiekvieną rytą. Skaityti toliau