Žymos archyvas: mityba

Sergant šia liga, mirti galima net suvalgius obuolį ar morką (0)

healtheclips.com nuotr.

20 proc. Europos gyventojų pavasarį, sužydėjus augalams, turi gydytis nuo paūmėjusios šienligės (polinozės). Daugiausia nuo jos kenčia miesto gyventojai, kuriems alergijos simptomus sustiprina oro tarša ir jame sklandančios dyzelinio kuro dalelės – jos sudaro net 90 proc. visų miesto ore esančių svetimkūnių. Medikai įspėja: svarbu ne tik mažinti ligos simptomus ir gydytis, bet ir gerai žinoti mitybos reikalavimus, nes sergant šienlige, suvalgytas obuolys, morka ar kitas, atrodytų, nepavojingas gaminys, gali baigtis net mirtimi. Skaityti toliau

Norintiems numesti svorį – pirma mityba ir tik tada sportas (0)

malayalamlive.co nuotr.

Maisto ir sporto santykis nagrinėjamas nuo antikinių laikų. Viena senovės graikų legenda pasakoja apie Miloną, atletą iš Krotono miesto, – jis kasdien suvalgydavo 10 kg mėsos, 10 kg duonos ir išgerdavo 9 litrus vyno. Nuo antikos laikų mitybos taisyklės pasikeitė – sveikatingumo klubo treneris, dietistas Lukas Jaliūnas pataria, į ką norintys numesti svorį turėtų atkreipti dėmesį šiandien. 

Badas niekada nepasiteisina 

Visų pirma specialistas įspėja nesusižavėti sensacingomis mitybos naujovėmis ir nežaloti Skaityti toliau

Visame pasaulyje žinoma mitybos žinovė atskleidė, kuo maitintis, kad nesirgtume (1)

Brenda Davis | Aasmeninė nuotr.

Mitybos mokslininkė, devynių knygų autorė kanadietė Brenda Davis dvidešimt metų dalija sergantiems sveikatos receptus – dirbdama su klientais ir didelėmis bendruomenėmis ji keičia jų mitybą ir gyvenseną tam, kad šie būtų sveiki ir džiaugtųsi ilgu gyvenimu. Paslaptį, kuo maitintis, kad išvengtume ligų arba susirgę pasveiktume, ji atskleidė ir vlmedicina.lt skaitytojams.

„Ilgus metus dirbdama Maršalo salose, kur daugiausia pasaulyje žmonių serga II tipo cukriniu diabetu, susidūriau su didžiuliu pasipriešinimu keisti ydingus mitybos įgūdžius, kurie ir yra II tipo diabeto priežastis, Skaityti toliau

Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti? (0)

Toriavey.com nuotr.

Patyrę daržovių augintojai jau žino, kad kovo mėnesio pabaiga yra pats tinkamiausias laikas planuoti derlių ir imtis paruošiamųjų darbų. Kaip viską apgalvoti taip, kad derliaus nebūtų per daug, bet ir nepritrūktų, šviežios daržovės džiugintų ilgiau ir nuo ko apskritai reikėtų pradėti pirmuosius darbus šiltnamyje, pranešime spaudai pataria šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Sėjos pranašai – pražydę šalpusniai

Specialistas teigia, kad kaip tik dabar yra pats metas apgalvoti būsimo derliaus įvairovę, kiekį, kurį jūsų šeima suvartos, ir  pasirūpinti daržovių sėklomis. Skaityti toliau

Ministras A. Veryga paragino daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai (0)

Nutritionhealthfoods.com nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, susitikęs su šalies maisto pramonės atstovais, aptarė gyventojų mitybos gerinimo klausimus, sveikatai nepalankių gaminių ribojimo patirtis ES šalyse ir tolesnius bendrus veiksmus, siekiant bendro tikslo geresnės gyventojų sveikatos.

„Vyriausybės programoje daug dėmesio skiriama gyventojų sveikatai ir mitybos gerinimui. Atsižvelgdami į Pasaulio sveikatos organizacijos Europos maisto ir mitybos politiką, kitus strateginius dokumentus, siekiame, kad ir Lietuvoje būtų kuo daugiau Skaityti toliau

2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena (0)

tastykitchen.com nuotr.

Lietuvių mitybos įpročiai vis dar atsilieka nuo pasaulinių tendencijų, tačiau specialistai pripažįsta, kad ir čia jau prigyja svetur paplitusios gastronominės mados – žmonės darosi drąsesni ir išrankesni, norima kokybiškų ir natūralių produktų. Maisto specialistas Lukas Semeževičius pabrėžia, kad Lietuvoje įsitvirtina Vakarų šalių požiūris, kai maistas – vėl tarsi vaistas, ir šis požiūris atsispindi maisto tendencijų prognozuotojų įžvalgose bei mitybos specialistų rekomendacijose. Skaityti toliau

Šventes apkartina sutrikęs virškinimas (0)

Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.

Prasidėjus švenčių maratonui daugelį užklumpa virškinimo sutrikimai. Medikai teigia, kad šių negalavimų galima išvengti prie stalo paisant saiko.

Sunkumo jausmas

Paprastai prieš šventes vaistinėse klientų padaugėja, o preparatų nuo virškinimo sutrikimų paklausa išauga kone trečdaliu. Iš tiesų retas šventiniu laikotarpiu nėra jutęs pilvo pūtimo, skausmo, pykinimo ar rėmens deginimo. Prisivalgius riebaus maisto, išgėrus alkoholio, sutrinka skrandžio, kepenų, kasos veikla, todėl virškinimo fermentų, skrandžio rūgštingumą mažinančių vaistų, aktyvintos anglies tablečių griebiamasi kaip panacėjos. Skaityti toliau

Kodėl blynų kepimas ne mažiau svarbus nei knygų skaitymas? (0)

campshane.com nuotr.

4380 dienų arba 12 metų. Tokiam laikotarpiui atiduodame savo atžalas į mokytojų rankas. Kokį savybių ir įgūdžių rinkinį subrandins vaikas, priklauso nuo to, kaip mokykla padės atskleisti geriausias jo asmenybės savybes.

„Kiek pats save prisimenu, darbų pamokos mokykloje man būdavo pačios įdomiausios. Turbūt dėl to, kad jos yra arčiausiai realaus gyvenimo. Tai ne kažkokios lygties su nežinomaisiais sprendimas ar teorinė paskaita apie fotosintezę, – teigia vaikų mokymo ekspertas Nerijus Buivydas. Skaityti toliau

Gastroenterologas V. Urbonas pataria: ką daryti, jei vaikas nevalgo? (0)

Vaidotas Urbonas | asmeninė nuotr.

Vasarą per karščius dažnai pastebime, kad valgyti norisi mažiau arba visai nebesinori. Ypač tai pastebi vaikų „nevalgiukų“ tėveliai. Vaikų mitybos specialistas doc. Vaidotas Urbonas sako, kad dažniausiai prasčiau valgantys vaikai puikiai auga ir yra visiškai sveiki, tad tėveliams neverta pernelyg jaudintis. Ekspertas pateikia ir pagrindines priežastis, dėl kurių tėvams atrodo, kad vaikas nevalgo.

1. Per daug užkandžiauja

Jeigu vaiko svoris atitinka ūgį, vadinasi, vaikas puikiai auga ir jo apetitas yra geras. Dažniausiai paaiškėja, kad vaikas tiesiog valgo ne tai, ką reikėtų,

Skaityti toliau

Vasara jau įpusėjo! Palengvinkite savo mitybą (0)

w8themes.com nuotr.

Mityba vasarą nereikalauja daug pasiaukojimo, juk atėjus vasaros karščiams visad lengviau kontroliuoti savo apetitą, kadangi organizmui nereikia papildomų kalorijų. Tokiu atveju verta rinktis lengvus patiekalus ir daugiau skysčių. Dažnai tokia mityba padeda ne tik  atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir pagerinti savo savijautą. Štai keletas patarimų, kaip galima suplanuoti puikią vasarinę dietą.

Daugiau vaisių ir daržovių Skaityti toliau

Atlikti gyvenimo trukmės testą galima ir Lietuvoje (0)

 medoneselect.com nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos bei gydytojų teigimu, apie 40–60 proc. įtakos sveikatai turi gyvenimo būdas – mityba, žalingi įpročiai, nepakankamas fizinis aktyvumas ar net emocinė būsena yra vienos dažniausiai minimų vėžio, širdies  ir kraujagyslių bei kitų ligų priežasčių. Lietuvoje viešintis ir gydytojų konferencijoje dalyvavęs biotechnologijų kompanijos vadovas, pasaulyje pripažintas telomerų diagnostikos ekspertas Stepas Matlinas (Stephen J. Matlin) sako,

Skaityti toliau

Kaip neapsigauti renkantis duoną? (1)

intangibleoven.com nuotr.

Vis didesnė maisto pasiūla parduotuvėse priverčia suabejoti, kaip pasirinkti tinkamą gaminį, todėl ne retas vadovaujasi tokiais kriterijais, kaip pakuotės patrauklumas, neseniai matyta reklama ar tiesiog emocijos. Duonos lentynos tiesiog pribloškia savo gausa, todėl pasirinkti tinkamą gaminį, kuris būtų naudingiausias mūsų sveikatai – tikras iššūkis. Vis dėlto, specialistų teigimu, jam įveikti užtenka vos kelių svarbiausių taisyklių.

„Duona yra labai svarbus kasdienis maisto gaminys, todėl ją rinktis reikėtų atidžiai ir Skaityti toliau

Psichologas M. Daugelavičius: Mūsų norą valgyti ir apsipirkimo įpročius lemia oro sąlygos (0)

purelyinspired.com nuotr.

Psichologo dr. Mariaus Daugelavičiaus teigimu, esant niūriam ir lietingam orui žmonės linkę valgyti daugiau saldėsių bei kaloringesnių užkandžių ir pasiduoti emociniams pirkiniams. Sugrįžus saulėtiems orams, maisto, kaip geros nuotaikos šaltinio, poreikis ženkliai sumažėja – renkamasi daugiau gaivesnių ir sveikesnių gaminių, taip pat auga ir laisvalaikio prekių pardavimai.

„Saulės spinduliai padeda gaminti serotoniną, kuris neutralizuoja neigiamas emocijas. Dėl to šiltuoju metų laiku jaučiamės energingesni, geresnės nuotaikos, o atšalus tampame tingesni ir labiau paniurę.

Skaityti toliau

Kaip gyventi, norint išvengti cukrinio diabeto? (0)

 farmaciamarques.pt nuotr.

Cukrinis diabetas – neskausminga, tačiau savo komplikacijomis labai pavojinga liga. 2015 m. pasaulyje šia liga sirgo 415 mln. 20-79 m. amžiaus gyventojų, kitaip tariant, 1 iš 11 suaugusiųjų. Balandžio 7-ąją minint Pasaulinę sveikatos dieną, kurios šių metų tema – diabetas, bei ženkliai didėjant sergančiųjų šia liga žmonių skaičiui, vaistininkai pataria, kaip išvengti šios klastingos ligos.

Diabetas yra chroniška ir visą gyvenimą, nuo tos minutės, kuomet medikai įvardija diagnozę,

Skaityti toliau

Sveikų Velykų receptas: trys kiaušiniai ir saiko jausmas (0)

feastofguiltypleasures.com nuotr.

Didžiausia pavasario šventė – Velykos, jau visai čia pat, tačiau specialistai sako, jog šiuo laikotarpiu, kartu su šventine nuotaika kone į kiekvienus namus ateina ir virškinimo problemos. Gausiai vaišėmis nukrautas stalas, gali tapti dideliu sveikatos išbandymu. Todėl vaistinės  specialistai pataria, į ką derėtų atkreipti dėmesį, norint išvengti sveikatos problemų ir sunkumo jausmo bei išvengti didelių išlaidų  vaistams.

„Kiekvienais metais pošventiniu laikotarpiu į medikus ir vaistininkus kreipiasi daugybė žmonių,

Skaityti toliau

Trečdalis lietuvių maisto papildus maišo su maisto priedais (0)

Alkas.lt, A.Rasakevičiaus nuotr.

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad lietuviams trūksta informacijos apie maisto papildus – su šiuo teiginiu sutiko net 38 proc. apklaustųjų. Tai patvirtina ir kiti apklausos rezultatai – net trečdalis lietuvių maisto papildų neskiria nuo maisto priedų. Tačiau beveik pusė lietuvių organizmą trūkstamomis medžiagomis ar siekiant sustiprinti tam tikrų organų funkcijas jau įprato papildyti vartodami įvairius maisto papildus, tačiau tai daro nereguliariai. 

Apie maisto papildus pakankamai žinių turi du trečdaliai lietuvių: 66 proc. jų sutiko, kad maisto papildus galima vartoti ir sergant, Skaityti toliau

5 patarimai kuo pakeisti saldumynus? (0)

Maisto piramidė | ifood.tv nuotr.

Daugelis žmonių dažnai nesusimąsto, kiek daug kalorijų yra net ir mažame gabalėlyje mėgstamo deserto. Pavyzdžiui, suvalgius gabalėlį sūrio pyrago, norint sudeginti kalorijas, reikėtų daugiau nei valandą intensyviai plušėti sporto salėje. Tačiau kartais net ir žinant, kokie kaloringi yra mūsų mėgiami desertai, atsispirti norui pasmaližiauti būna labai sunku. Norint atsikratyti bereikalingų kalorijų galima pasigaminti 5 skanius, tačiau mažai kaloringus desertus. Štai jie:

  1. Saldainiai su datulėmis

Energetinė vertė – 127 kcal/100 g. Skaityti toliau

Patiekalai be mėsos – sveika, bet ar skanu? (0)

Gražina Gum | asmeninė nuotr.

Visuomenėje vis dar diskutuojama apie vegetarizmo, veganizmo bei žaliavalgystės (augalinės mitybos) naudą: vyrauja įsitikinimas, kad tokia mityba nesuteikia reikalingos energijos kiekio, o kompensuoti mėsos nėra kuo. Be to, kalbama, kad toks maistas neskanus, o ir pasigaminti visaverčių patiekalų be mėsos – misija neįmanoma. Tačiau žinomi žmonės, ilgą laiką remdamiesi augalinės mitybos principais, tokius įsitikinimus paneigia.Atlikėjas Edgaras Lubys vegetaru tapo seniau nei prieš septynerius metus. Pasak muzikanto, pokyčiai aplankė palaipsniui: metus rūkyti bei vartoti alkoholį, Skaityti toliau

B. Ropė: apie sveiką vaikų mitybą ir ES sandorį su tabako gamintojais (video) (0)

Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.

Kovo 8 dieną Europos Parlamento priimtas sprendimas palengvins vaisių, daržovių ir pieno tiekimą mokykloms. Naujoji Eeuropos Sąjungos (ES) programa, kuria siekiama kovoti su vaikų nutukimu ir nesveika mityba, bus gausiau finansuojama ir leis skirti daugiau dėmesio vaikų švietimui, pavyzdžiui, moksleivių lankymuisi ūkiuose.

Esamos pieno bei vaisių ir daržovių tiekimo mokykloms programos bus sujungtos. EP dėka pieno vartojimui mokyklose skatinti bus papildomai skirta 20 mln. Skaityti toliau

Mitybos pokyčiai pavasarį: nuo ko pradėti? (0)

Mitybos raciono pokyčius natūraliai diktuoja sezoniškumas, tad atėjus pavasariui ypač svarbu po žiemos nualintą organizmą aprūpinti reikalingomis medžiagomis, kurių galime gauti su maistu. Net 80 proc. gyvenimo būdo kokybės lemia subalansuota mityba ir tik nedidelę dalį – fizinis aktyvumas. Todėl nusprendusiems įsigyti sporto klubo abonementą ar išsitraukti bėgimo batelius, visų pirma, reikėtų atidžiai peržvelgti savo valgiaraštį.

Skaityti toliau

Penki prasimanymai apie sveiką mitybą (0)

Vaida Kurpienė | Rengėjų nuotr.

Komentuoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė, knygos „Balansas: skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ viena iš autorių.

1. Prasimanymas. Sulieknėti galima tik nevalgant angliavandenių (vaisių, bulvių, kruopų, duonos). 

Tiesa tik iš dalies. Angliavandeniai mums būtini ir turi sudaryti 50–65 proc. mitybos. Svarbu atsižvelgti į kelis dalykus. Pirma, angliavandeniai suteikia organizmui energijos, o baltyminiai produktai (mėsa, žuvis, varškė) negali jų pakeisti. Skaityti toliau

Kaip suvaldyti stresą darbe? (0)

Kas trečias šalies darbuotojas patiria stresą ir tik kas ketvirtas dėl šios priežasties tinkamai įvykdo paskirtas užduotis – tokius rezultatus atskleidė šių metų sausį remiantis streso valdymo programa „StressOff“ atliktas tyrimas. Besikeičiantys reikalavimai ir projektų įvykdymo terminai, informacijos trūkumas ir nepasitenkinimas atliekamomis užduotimis – pagrindiniai veiksniai, lemiantys įtampą darbe ir galintys sukelti rimtų sveikatos problemų. Šalies organizacijose atlikto streso valdymo tyrimo rezultatai bus pristatomi pirmojoje Lietuvoje streso valdymo konferencijoje, kuri vyks balandžio 14 d.

Kiekvieną kartą, kai turime laiku atiduoti projektą, esame pakviečiami į vadovo kabinetą ar deramės su tiekėjais, mūsų organizme įsijungia streso mechanizmas, kuris pradeda „pumpuoti“ streso hormonus. Po 10, 20 ar 40 metų imame justi Skaityti toliau

J. Dapšauskas: Sveika gyvensena suteikia malonumų visumą (1)

Dapšauskai prisiuogavo_asmen. nuotr

Visuomenė vis labiau domisi sveika, blaivia gyvensena, žmonės tampa sąmoningesni. Formuojasi kritinė masė, kuri ne tik laukia esminių permainų Lietuvoje iš kitų, bet pirmiausia pradeda nuo savęs.

Pokalbis su Sveikatingumo metų ir Sveikatos bangos dešimtmečio sąjūdžio iniciatoriumi, Lietuvos sveikuolių sąjungos valdybos ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos nariu, knygos „Sveikata, kuri mus saugo“ autoriumi, publicistu Juozu Dapšausku.

– Kada ir kodėl pradėjote domėtis sveiku gyvenimo būdu? Skaityti toliau

V. Balkus. Žmonės taps vegetarais? (0)

Vitalijus Balkus | asmeninė nuotr.

Prisipažinsiu atvirai – visuomet vos tik kyla būtinybė panaudoti žodį „vegetaras“ arba „veganas“ manyje kyla vidinis pasipriešinimas. Modernioje visuomenėje šie reiškiniai jau senai yra nevaisingų ir dažniausiai sektantiškai primityvių ginčų šaltiniais. Lyg nėra geresnio būdo panaudoti savąjį laiką ir jėgas, kaip vieniems įrodinėjant juk „mėsėdžiai“ yra primityvus barbarai-kraugeriai, o kitiems esą „žolėdžiai“ gamtos klaida ir galiausiai turėtu išmirti. Skaityti toliau

Tyrimas: miestų gyventojai maitinasi sveikiau, bet nutukimas vis tiek didėja (2)

Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.

Mokslininkai, ištyrę ir įvertinę suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos bei mitybos įpročių pokyčius per paskutiniuosius du dešimtmečius, nustatė, jog šie kito sveikatai naudinga linkme. Maistui gaminti naudojama daugiau augalinių aliejų, dažniau valgomos daržovės ir vaisiai, tačiau vis dar vartojama per daug sviesto, riebaus pieno.

Tokios išvados pateikiamos Nacionalinės mokslo programos „Lėtinės neinfekcinės ligos“ 2010–2014 m. ataskaitoje.

Tyrimo duomenimis, mitybos įpročiai glaudžiai susiję su išsilavinimu bei gyvenamąja vieta. Skaityti toliau

Artėja LEU parodos „Mokykla 2015“ atidarymas (0)

LEU nuotr.

Lapkričio 6–7 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks 5-oji mokyklų įrangos, mokymo priemonių ir technologijų paroda „Mokykla 2015“. Joje bus griaunami stereotipai, kad mokytis yra nuobodu, ir teigiama, jog būti mokytoju – garbinga ir įdomu. Dvi dienas truksiančioje parodoje bus tęsiama „Mokyklos be sienų“ koncepcija, kuri simbolizuoja kiekvieno bendruomenės nario, jo kūrybiškumo, nuomonės ir iniciatyvos svarbą mokykloje. Skaityti toliau

Į Moliūgiadienį Lietuvos zoologijos sode – su savo moliūgu (0)

moliugiadienis zoologijos sode zoosodas.lt

Lapkričio 7-oji Lietuvos zoologijos sode Kaune paskelbta Moliūgiadieniu. Per šią rudens šventę jo gyventojai mėgausis moliūgais, kurie labai paįvairins jų kasdienę mitybą. Šią daržovę mielai kremta pavianai, stumbrai, lamos ir net kupranugariai. Išskaptuoti moliūgai su juose paslėptu gyvūnų mėgstamu maistu dedami į voljerus tigrams, leopardams ir net ūdroms. Rudenį taip daroma daugelyje užsienio zoologijos sodų.

Lietuvos zoologijos sodo lankytojams, lapkričio 7 d. atsinešusiems moliūgą, bilietas kainuos 25 proc. pigiau. Per Moliūgiadienio šventę visą dieną vyks gyvūnų prižiūrėtojų vedami užsiėmimai. Smalsiausieji zoologijos sodo lankytojai galės ne tik stebėti šiuos užsiėmimus, bet ir patys dalyvauti žaidimuose su gyvūnais ir moliūgais. Skaityti toliau

Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui? (2)

Olga Dzindzeleta | asmeninio archyvo nuotr.

Šiais laikais turime kaip niekad daug galimybių pasilepinti egzotiškais gaminiais. Tarp jų – akiai neįprasti vaisiai, uogos ir riešutai, pasižymintys tokiomis organizmui naudingomis medžiagomis, apie kurias paprastai nesusimąstome. Mitybos specialistai teigia: nors šie gaminiai – ne iš mūsų geografinės platumos, kai kurie vitaminų gausa pralenkia vietines gėrybes ir yra ypač vertingi rudenį ir žiemą.

Į Lietuvą egzotiški vaisiai bei uogos dažniausiai patenka iš Pietų Amerikos bei Azijos šalių, Skaityti toliau

Stiprinkite imunitetą atsakingai: 3 dažniausiai pasitaikančios klaidos (0)

Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr.

Pastarąsias kelias savaites visuomenės sveikatos specialistai jau fiksuoja didėjantį gyventojų sergamumą ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Štai Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, praėjusią savaitę mieste buvo užregistruota 813 ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų. Net 75 proc. sergančiųjų buvo vaikai iki 17 metų. Tiesa, gripo atvejų uostamiestyje praeitą savaitę užregistruota nebuvo.

Sveikatos specialistai vieningai sutaria, kad geriausias būdas išvengti sezoninių peršalimo ligų – kompleksinis ir nuoseklus imuniteto stiprinimas. Skaityti toliau

Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos) (2)

Sveiko maisto šventė Pažaislyje | Juozo Dapšausko nuotr.

Pažaislio vienuolyno erdvėse praėjusį savaitgalį vyko tradicinė Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiama sveiko maisto šventė „Lietuvaitė šeimininkė – 2015“. Šventė prasidėjo Mišiomis Pažaislio vienuolyno bažnyčioje. Kiekvienais metais šventė turi savo išskirtinę temą. Šių metų šventės tema „Pasninkas – atgaiva kūnui ir sielai“ . Šiais metais šeimininkių šeimininke komisija išrinko 3 vaikų mamą Eligiją Sukockienę iš Trakų rajono. Jai praėjusių metų šeimininkių šeimininkė iš Plungės Marija Skaityti toliau