Žymos archyvas: kalcis

Pienas – geriausias gaminys, kokį gamta sukūrė žmogui (3)

pienas_zum.lt

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu pasigirsta pačių įvairiausių nuomonių apie pieną ir jo gaminius. Sutrikusių vartotojų klausimų, nejaugi tikrai kasdien vartojamas pienas yra žalingas, sulaukia ir Žemės ūkio ministerija. Pasidalyti turimomis žiniomis paprašėme prof. habil. dr. Sigitos Urbienės, daugiau kaip 40 metų skyrusios pieno cheminių, biocheminių ir biologinių savybių tyrimams. Apie tai mokslininkė yra parašiusi keletą knygų, Lietuvos ir užsienio mokslo žurnaluose paskelbusi per 300 straipsnių. Šiuo metu į leidyklą atiduota naujausia jos monografija „Pienas ir jo sudedamųjų dalių biologinė reikšmė“. Skaityti toliau

Kalcis gali nugalėti ir vėžį (0)

sportassveikata.lt nuotr.

Kalcio papildai arba ne pieno produktai, praturtinti šiuo mineralu, gali sumažinti gaubtinės žarnos vėžio tikimybę, rodo Harvardo visuomenės sveiktos mokykloje atlikta anksčiau darytų tyrimų analizė.

Su maisto papildais kaskart padidinus kalcio suvartojimą 300 miligramų, tai siejama su vėžio rizikos sumažėjimu 9 procentais, tyrimo autoriai rašo žurnale „International Journal of Cancer“. Skaityti toliau

Kalcis gerina kraują ir nekelia pavojaus moterų širdžiai (0)

showlove.co nuotr.

Dvi tarpusavyje nesusijusios metaanalizės padarė išvadą, jog kalcis nedidina tikimybės moterims susirgti širdies ligomis, o JAV atliktas tyrimas parodė, kad kalcis ir vitaminas D gerina svarbius kraujo rodiklius.

Kalcis ir vitaminas D menopauzę išgyvenančioms moterims gali pagerinti cholesterolio rodiklius, ir daugiausia prie to prisideda padidėjęs vitamino D kiekis organizme.

Tyrimo ataskaitą paskelbė Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos žurnalo „Menopause“ svetainė, – praneša medicalnewstoday.com. Skaityti toliau

Garšva – ir maistui, ir sveikatai (2)

Paprastoji garšva | efoto.lt, Juksio nuotr.

Garšva  (lot. Aegopodium podagraria) nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų.  Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas.

Džiovinimui tinka išsivysčiusi garšva, salotoms ir sriuboms – jauni augalai.

Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra. Jas kaip kopūstus galima raugti žiemai.  Džiovintų garšvų galima dėti į kepamą duoną. Skaityti toliau

Visuomenei – apie vandens kokybę (0)

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje girdėti įvairių svarstymų apie geriamojo vandens kokybę ir siūlomus įsigyti filtrus jam gerinti. Todėl nemažo susidomėjimo sulaukė praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvos geologijos tarnybos (LGT) prie Aplinkos ministerijos surengtas seminaras „Vandens gerinimas buityje: būtinybė ar žinių trūkumas“.

Jo dalyvius specialistai supažindino su šalies požeminio vandens išteklių chemine sudėtimi, viešai tiekiamo geriamojo vandens kokybe, taip pat buvo aptartos problemos, su kuriomis susiduriama naudojantis vandeniui Skaityti toliau

Mokslininkai: filtrai gadina geriamąjį vandenį (1)

Mokslininkai skambina pavojaus varpais, kad prisipirkę vandens filtrų gyventojai gali rimtai pakenkti savo sveikatai. Jie sako, kad beveik visoje Lietuvoje centralizuotai tiekiamas vanduo puikiai tinkamas gerti tiesiai iš čiaupo. Jis prastesnis tik šiaurės vakarų Lietuvoje.

Mokslininkai juokauja, kad kai kurie gyventojai neturėtų stebėtis, jei jiems traukia koją, smarkiai plaka širdis ar nuolat ima pyktis ant kaimyno. Jų teigimu, šie simptomai būdingi, kai trūksta būtinų mineralinių medžiagų, kurių žmogus gali gauti gerdamas centralizuotai tiekiamą vandenį tiesiai iš čiaupo, net jei nuo jo apsineša kriauklė ir arbatinukas. Skaityti toliau