Žymos archyvas: daržovės

Norintiems numesti svorį – pirma mityba ir tik tada sportas (0)

malayalamlive.co nuotr.

Maisto ir sporto santykis nagrinėjamas nuo antikinių laikų. Viena senovės graikų legenda pasakoja apie Miloną, atletą iš Krotono miesto, – jis kasdien suvalgydavo 10 kg mėsos, 10 kg duonos ir išgerdavo 9 litrus vyno. Nuo antikos laikų mitybos taisyklės pasikeitė – sveikatingumo klubo treneris, dietistas Lukas Jaliūnas pataria, į ką norintys numesti svorį turėtų atkreipti dėmesį šiandien. 

Badas niekada nepasiteisina 

Visų pirma specialistas įspėja nesusižavėti sensacingomis mitybos naujovėmis ir nežaloti Skaityti toliau

Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės? (0)

kalynskitchen.com nuotr.

Parduotuvių lentynose vis gausėja daržovių pasirinkimas, atsiranda nauji, dar nematyti pavadinimai, tačiau dažniausiai mes vis renkamės tas pačias, įprastas salotų rūšis. Pastaruoju metu Lietuvoje prekiaujama virš 20 skirtingų rūšių salotų, taigi  pasirinkimas toks didelis, kad galėtume valgyti skirtingas ištisus metus.  

Kale – dar vadinami laukiniais kopūstais arba dėl savo garbanotų lapų kraštelių – lapiniais-garbanotais kopūstais. Kale lapais galite keisti špinatus žaliuosiuose kokteiliuose, Skaityti toliau

Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti? (0)

Toriavey.com nuotr.

Patyrę daržovių augintojai jau žino, kad kovo mėnesio pabaiga yra pats tinkamiausias laikas planuoti derlių ir imtis paruošiamųjų darbų. Kaip viską apgalvoti taip, kad derliaus nebūtų per daug, bet ir nepritrūktų, šviežios daržovės džiugintų ilgiau ir nuo ko apskritai reikėtų pradėti pirmuosius darbus šiltnamyje, pranešime spaudai pataria šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Sėjos pranašai – pražydę šalpusniai

Specialistas teigia, kad kaip tik dabar yra pats metas apgalvoti būsimo derliaus įvairovę, kiekį, kurį jūsų šeima suvartos, ir  pasirūpinti daržovių sėklomis. Skaityti toliau

Kaip žmogus sukūrė dabartinius vaisius ir daržoves? (0)

alpeake.com nuotr.

Mums įprastus ir kasdien vartojamus vaisius, daržoves, o taip pat grūdinius augalus, žmonės augina jau tūkstančius metų. Apie tai, kaip keitėsi šie augalai, pasakoja Aleksandro Stulginskio universiteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto docentas dr. Evaldas Klimas. 

 „Vaisiai, daržovės, grūdiniai augalai kito kartu su žmogaus evoliucija. Pirmiausiai žmogus maitinosi tuo, kas augo aplinkui. Kiekvieną kartą jis turėdavo nueiti, susirasti laukinius augalus, prisirinkti sėklų, šaknų ar vaisių ir tik tada suvalgyti. Skaityti toliau

Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves (0)

peterblakeboroughsblog.com nuotr.

Ar dažnai atsiduriate tokioje situacijoje, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai juos valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?

Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galės taip ir likti neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.

Skaityti toliau

2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena (0)

tastykitchen.com nuotr.

Lietuvių mitybos įpročiai vis dar atsilieka nuo pasaulinių tendencijų, tačiau specialistai pripažįsta, kad ir čia jau prigyja svetur paplitusios gastronominės mados – žmonės darosi drąsesni ir išrankesni, norima kokybiškų ir natūralių produktų. Maisto specialistas Lukas Semeževičius pabrėžia, kad Lietuvoje įsitvirtina Vakarų šalių požiūris, kai maistas – vėl tarsi vaistas, ir šis požiūris atsispindi maisto tendencijų prognozuotojų įžvalgose bei mitybos specialistų rekomendacijose. Skaityti toliau

Genetiškai modifikuoti organizmai – tikros ar išgalvotos grėsmės? (0)

gmo-morkos_technologijos-lt

Ge­ne­tiš­kai mo­di­fi­kuo­ti or­ga­niz­mai (GMO) – daž­nai gvil­de­na­ma te­ma tiek ži­nia­sklai­do­je, tiek svei­kos gy­ven­se­nos bei ap­lin­ko­sau­gos ra­te­liuo­se, ar tie­siog kal­ban­tis su drau­gais apie nau­­jau­­sia­­sias tech­no­lo­gi­­jas. Dau­­gelis, tik­riau­siai ir Jūs, apie GMO tu­ri­te vie­no­kią ar ki­to­kią nuo­mo­nę. Gal­būt tai svei­kin­ti­nas ir pa­sau­lį nuo ba­do gel­bė­sian­tis iš­ra­di­mas, o gal – ne­są­ži­nin­gas žai­di­mas su gam­ta ne pa­gal jos tai­syk­les?

Ta­čiau, ar tik­rai ži­no­me, kas gi iš tik­rų­jų tie mi­tais api­pin­ti GMO? Ar su­si­mąs­to­me, kas iš tie­sų la­biau­siai le­mia nuo­mo­nių apie GMO for­ma­vi­mą­si vi­suo­me­nė­je? Skaityti toliau

Kaip keitėsi lietuvių Kūčių stalas? (0)

kuciu-stalas_j-vaiskuno-nuotr

Kūčios Lietuvoje anksčiau buvo švenčiamos susėdus prie apeiginio stalo ir buvo lydimos žaidimų bei burtų. Didelis dėmesys taip pat buvo skiriamas maisto gamybai ir jo pateikimui. Šiais laikais Kūčių vakarienės papročiams įtaką padarė pasikeitęs gyvenimo būdas, Vakarų kultūra ir platus prekybos centrų asortimentas. Kaip atrodė Kūčių stalas prieš dvidešimt metų ir dabar?

Mūsų seneliai ir proseneliai Kūčių valgius ruošė ne tik sau, bet ir dvasioms, kurios, kaip buvo tikima, tą vakarą grįždavo į namus pasivaišinti. Dėl šios priežasties kiekvienas patiekalas buvo labai reikšmingas. Skaityti toliau

Daržovių ir vaisių vartojimas žiemą: karaliauja citrusiniai vaisiai, bulvės ir kopūstai (1)

pixabay.com nuotr.

Lietuvoje šaltasis sezonas, kai nėra šviežių vaisių ir daržovių, pakankamai ilgas, tačiau prekybininkų pardavimų statistika liudija, kad gyventojai nedvejodami apsirūpina reikiamais vaisių ir daržovių kiekiais.

Tiesa, šaltuoju periodu į daržovių skyrius užsukančių pirkėjų poreikiai visai kitokie nei vasarą. Sveikos gyvensenos žinovai tą aiškina žmogaus organizmui reikalingu mitybos raciono sezoniškumu.

Šaltuoju metų laiku vaisių ir daržovių paklausa išauga 14 proc. Iš pirmo žvilgsnio šiuo Skaityti toliau

Lietuviai po truputį atranda moliūgus (0)

pixabay.com nuotr.

Vitaminų ir mineralų gausa pažymintys moliūgai po truputį atranda kelią ir į lietuvių virtuves. Tai  lengvai virškinama daržovė, ypač naudinga sergantiems inkstų ir kepenų ligomis. 2016 m. šalyje deklaruota 61,74 ha moliūgų pasėlių. Moliūgas nėra įnoringa daržovė, todėl puikiai auga bet kur. Lietuvos klimatas jų auginimui irgi ganėtinai palankus.

Pasak 6 hektarus moliūgų turinčio Martyno Laukaičio, šios daržovės auginimo mastai šalyje smarkiai nekinta, tačiau vartojimas kasmet auga. Žmonės atranda moliūgus ir jų vartojimo kultūrą. Skaityti toliau

Lietuvės sumanymas namams – pasaulio geriausiųjų 50-uke (video) (0)

b_adaminytes_keidunes-ideja-beat-drops

Tarptautinis sumanymų naujoviškiems namams konkursas „Ideas Lab“, kelis mėnesius skatinęs dalyvius ieškoti unikalių sprendimų, kurie suteiktų galimybę kiekvienam iš mūsų gyventi sveikesnėje aplinkoje, pasiekė finišo tiesiąją. Į geriausių sumanymų  50-uką pateko ir lietuvės sumanytas naujas būdas, kaip kasdien vienu kartu gauti įvairius organizmui reikalingus vitaminus iš skirtingų šaltinių.

„Kai iš kelių šimtų atsiųstų unikalių sumanymų tarptautiniame konkurse komisija ne tik pastebi lietuvių idėją, bet ir atrenka ją į geriausiųjų 50-uką – tai jau didelis pasiekimas mažai mūsų valstybei.

Skaityti toliau

Šalies poreikiams morkų pakaks (1)

pixabay.com nuotr.

Morkų auginimas jau daugybę metų nepraranda savo populiarumo. Tai daržovė, kurios maistine verte ir vitaminų gausa neabejoja niekas. Studijos parodė, kad morkos ne tik valo kraują, šalina toksinus, bet ir subalansuoja medžiagų apykaitą. 2016 m. Lietuvoje deklaruoti 741,22 hektarai morkų plotų. Tai net 13,74 proc. (89,54 ha) daugiau nei ankstesniais metais.

Ši daržovė itin atspari šalčiui, todėl ją sėti galima tiek ankstyvą pavasarį, tiek rudenį. Spalio mėnesį Lietuvoje nuimtas paskutinis šių metų morkų derlius. Paprastai ūkininkai stengiasi tai padaryti iki pirmųjų šalnų. Skaityti toliau

Sekama kenksmingųjų organizmų paplitimo pėdsakais (1)

darzoves_zum-lt

Lietuvoje šiemet pradėtas plataus masto tyrimas, kurio tikslas – išsiaiškinti, ar tam tikri kenksmingieji organizmai yra paplitę mūsų šalies teritorijoje. Ši galimybė atsirado pradėjus dalyvauti Europos Sąjungos kenksmingųjų organizmų stebėsenos programoje.

Pasak Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus Sergejaus Fedotovo, šios programos tikslas – atlikti programoje nurodytų kenksmingųjų organizmų fitosanitarinę stebėseną, įvertinti šių kenkėjų paplitimo mastą, jei jie būtų aptikti Lietuvos teritorijoje, o jei kenksmingieji organizmai mūsų šalyje Skaityti toliau

Derliaus šventė darže: kokie sodo ir daržo darbai dar liko? (0)

rudens-derlius-kopustai

Daugelis sodo ir daržo darbų jau atlikta, tačiau tikrai dar ne visi. Norint sėkmingai užbaigti šį sezoną ir pasidžiaugti derliumi, reikia spėti laiku nuimti likusias daržoves bei paruošti dirvą kitiems metams. Derliaus šventę ir daržo finalinių darbų pradžią skelbia ir sostinės Antakalniečių bendruomenė, savaitgalį susirinksianti į projekto „Daržas mieste – Tavo Žalia stotelė“derliaus šventę. Šventės metu miestiečiai dalinsis iš savo derliaus pagamintais patiekalais bei patarimais, kokie paskutiniai akcentai liko daržo ir sodo darbų sąraše.Tad, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį dar rugsėjį? Skaityti toliau

Vasara jau įpusėjo! Palengvinkite savo mitybą (0)

w8themes.com nuotr.

Mityba vasarą nereikalauja daug pasiaukojimo, juk atėjus vasaros karščiams visad lengviau kontroliuoti savo apetitą, kadangi organizmui nereikia papildomų kalorijų. Tokiu atveju verta rinktis lengvus patiekalus ir daugiau skysčių. Dažnai tokia mityba padeda ne tik  atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir pagerinti savo savijautą. Štai keletas patarimų, kaip galima suplanuoti puikią vasarinę dietą.

Daugiau vaisių ir daržovių Skaityti toliau

Daržovių augintojai randa naujų būdų derliui gausinti (video) (0)

toriavey.com nuotr.

Jau įsisiūbavo lietuviškų pomidorų pradžia. Įvairių patarimų apie pomidorų auginimą ir jų derliaus gausinimą galima perskaityti specifinėje literatūroje arba paprašyti patarimo iš daugiau patirties turinčio daržininko. Tačiau retas kuris žino, kad Lietuvoje profesionalūs daržovių augintojai į pagalbą auginant pomidorus pasitelkia ypatingas pagalbininkes – kamanes.

Dabartiniuose pažangiuose daržovių šiltnamiuose augalų žiedų apdulkinimui naudojamos kamanės. Apdulkintų kekių žiedai užmezga daugiau vaisių ir garantuoja gausesnį daržovių derlių. Skaityti toliau

Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui (0)

kepsnys.grilis_alkas.lt

Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, kartu su jais prasidėjo ir visų lauktas kepimo lauke laikas. Tačiau tradiciniai grilio atributai kaip šašlykų majonezo marinatas ir jų gardinimas pomidorų padažu – tampa atgyvenusiais. Todėl šį sezoną išbandykite naujus ir neįprastus grilio patiekalų receptus, įkvėptus naujausių kulinarinių madų ir tendencijų. Picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais ir gudrybėmis, kurios padės jums pasitikti šį grilio sezoną kitaip ir nustebinti kiekvieną grilio vakarėlio svečią.

1. Marinatas be majonezo Skaityti toliau

Pagalbos programa mokykloms – nauda vaikų sveikatai, galimybė vietos žemdirbiams (0)

steadystrength.com nuotr.

Visos Europos Sąjungos vaikai turės galimybę mokykloje ne tik ugdyti sveiko maitinimosi įgūdžius, tačiau ir praktiškai susipažinti su tuo, kaip maistas patenka ant mūsų stalo. Tam skirtai Vaisių ir daržovių, bananų ir pieno tiekimo švietimo įstaigoms pagalbos programai antradienį pritarė Europos Parlamentas (584 parlamentarai balsavo už, 94 – prieš ir 32 – susilaikė).

„Šis sprendimas reikšmingas dėl kelių priežasčių. Pirma – programa padės mokykloje formuoti vaikų mitybos įpročius, kurie teigiamai atsilieps jų sveikatai. Antra – vaikai bus supažindinti su tuo, iš kur atkeliauja gaminiai.

Skaityti toliau

Vaikų sveikata – ne prekė (0)

vaikai sveikata pienas karve_zum.lt

Lietuvos gamintojai gali pasidžiaugti turintys solidarią vietinę rinką – susidomėjimas lietuviškais gaminiais yra didelis, vartotojai noriai juos renkasi iš gausybės kitų. Kurti vietinės produkcijos vartojimo įpročius skatina ir Žemės ūkio ministerijos inicijuotas projektas „AuGink savo kraštą“. „Beveik visos šalies savivaldybės jau yra su mūsų ministerija pasirašiusios iniciatyvos bendradarbiavimo memorandumą ir žada prisidėti prie sveikos mitybos populiarinimo“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Skaityti toliau

Ūkininkų gaminiams – užkarda (2)

raudoni obuoliai1-K100

Lietuviško šviežio maisto paklausa auga. Jo pasigendama ligoninėse, ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo lavinimo bei kitose įstaigose. Deja, viešojo maitinimo sistemai ūkininkų produkcija sunkiai prieinama. Jos įsigijimą stabdo ir griežtos laisvosios rinkos taisyklės, pagal kurias pirmenybė teikiama pigesnei atvežtinei produkcijai. Ūkininkai manymu, Viešųjų pirkimų įstatymą būtina keisti.

Pigiausi produktai Skaityti toliau

Už sveiką vaikų maitinimą – garbingas apdovanojimas (1)

Apdovanojama Silutes savivaldybe_zum.lrv.lt nuotr

Jau dešimtus metus „Auksinės krivūlės“ apdovanojimais už ryškiausias iniciatyvas ir darbus pagerbiamos Lietuvos savivaldybės. Šiemet iškilmingoje ceremonijoje žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė nominacijai „Už ūkininkų produkcijos vartojimo skatinimą vaikų ugdymo įstaigose“ pristatė Šilutės rajono savivaldybę.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktų patikrų duomenimis, 2014–2015 m. 24-iose iš 27 Šilutės rajono vaikų ugdymo įstaigose maitinimui buvo naudojamos tik ūkininkų ūkiuose užaugintos kokybiškos daržovės. Skaityti toliau

Valgant užsigerti galima, bet vakarienei vaisių – ne (0)

 foodforthoughtireland.ie nuotr.

Netiesa, kad valgio metu negalima užsigerti, o norintiems numesti svorio geriausia vakarienė – švieži vaisiai.

Šiuos bei kitus mitus praėjusį savaitgalį Vilniuje vykusiame sporto ir sveikatos renginyje paneigė Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų gydytoja dietologė docentė Edita Gavelienė ir sporto projektų autorius bei įgyvendintojas reperis Vytautas Medineckas, daugeliui labiau pažįstamas kaip Ironvytas. Skaityti toliau

Vaisiai ir daržovės gerina psichologinę žmogaus būklę (0)

steadystrength.com nuotr.

Racionas, paremtas šviežių vaisių ir daržovių bei riešutų vartojimu, padeda užkirsti kelią stresui ir depresijos atsiradimui. Tokią išvadą po dešimt metų trukusių tyrimų padarė Europos mokslininkai Ispanijoje.

Mokslininkai pastaruosius dešimt metų atidžiai stebėjo 15 tūkst. Ispanijos universitetų studentų, kurių dalis į savo racioną įtraukė rekomenduojamą kiekį šviežių vaisių ir daržovių per dieną. Šie studentai taip pat sumažino suvartojamą raudonos mėsos kiekį. Skaityti toliau

Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių (0)

Vaida Kurpienė | Rengėjų nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 70 proc. daugelio lėtinių ligų išsivystymą lemia mityba, žalingi įpročiai ir fizinis aktyvumas. Pagal šiuos duomenis Lietuva patenka į pirmąsias Europos šalių statistikos eilutes ir patenka į pavojaus grupę. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vartojamais gaminiais susirūpinti reikėtų visiems ir pataria peržiūrėti savo šaldytuvą bei jo turinį palyginti su rekomenduojamais maisto gaminiais. Skaityti toliau

Europiečių valgiaraštyje daugėja vaisių ir daržovių (0)

w8themes.com nuotr.

Europos Sąjungos (ES) šalyse šiais metais prognozuojama nuraškyti beveik 12 milijonų tonų obuolių ir daugiau nei 2 milijonus tonų kriaušių. Rugpjūčio 6-ąją dieną tokias prognozes išplatino pasaulinė „Prognosfruit 2015“ konferencija, vienijanti daugiau nei 300 obuolių ir kriaušių augintojų iš viso pasaulio.

Šiais metais ES šalyse žadamas 5 proc. mažesnis obuolių derlius nei praeitais, tačiau tai vis vien yra net 7 proc. daugiau nei pastarųjų trejų metų vidurkis. Skaityti toliau

Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia kartu švęsti Žolinę (dienotvarkė) (0)

Zolines Rumsiskese

Žolinių švęsti susirinkdavo visa giminė. Buvo tikima – kas neateis kartu švęsti per Žolinę, bus neturtingas arba liks vienas bėdoj. Kad taip nenutiktų – Lietuvos liaudies buities muziejus rugpjūčio 15 d. 11 val. kviečia atvykti šeimas, jų draugus ir gimines.

Muziejaus miestelio bažnyčioje nuo 12 val. bus aukojamos Šv. Mišios. Po mišių, kuriose tradiciškai bus šventinamas šiųmetinis derlius bei gėlės ir žolynai, Aukštaitijos kaime vyks kermošius, bus pristatomos darželių ir lauko žolynų gydomosios savybės, gaminamos Žolinės puokštės. Skaityti toliau

Pesticidų ir nitratų neišvengsime, tačiau jų kiekis neviršija normos (0)

steadystrength.com nuotr.

Vartojant iš Europos Sąjungos atkeliaujančius vaisius bei daržoves rizikos viršyti nitratų paros normą beveik nėra. Tačiau ir pesticidų, ir nitratų vis vien galime aptikti šviežiuose vaisiuose bei daržovėse, nes tam tikras jų kiekis yra visiškai normalus ir nepavojingas žmogaus organizmui.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nurodo, jog viena iš pagrindinių neigiamų medžiagų, galinčių būti vaisiuose ir daržovėse, yra pesticidai. Europos Sąjungos teisės aktai reikalauja nuolatos kontroliuoti ir stebėti pesticidų kiekį įvežamuose vaisiuose ir daržovėse. Skaityti toliau

Alternatyva sintetiniams mėsos priedams – liofilizuoti daržovių milteliai (0)

saltedsugaredspiced.com nuotr.

„Vienas iš būdų mėsos gaminiuose sumažinti valgomosios bei nitritinės druskos ir riebalų kiekį yra augalinės kilmės priedų panaudojimas. Liofilizuotų daržovių milteliai gali būti puiki alternatyva sintetiniams maisto priedams“, – teigia KTU Cheminės technologijos fakulteto (CTF) Maisto mokslo ir technologijos katedros lektorė dr. Ina Jasutienė. Skaityti toliau

Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka (1)

steadystrength.com nuotr.

Europos statistikos departamento ir Lietuvos žemės ūkio ministerijos duomenys rodo, kad Lietuvoje užauginamų vaisių ir daržovių kiekis negali patenkinti vietinės rinkos poreikio. Didžioji dalis lietuviškos produkcijos, deja, iškeliauja į užsienio valstybes, todėl norą sveikai maitintis gali patenkinti tik iš Europos Sąjungos importuojama produkcija.

Vaisių ir uogų supirkimas Lietuvos ūkiuose šių metų sausio–kovo mėnesiais siekė vos 2,3 tūkst. tonų., Skaityti toliau

B. Ropės siūlymu ES ribos skonio stipriklių naudojimą (0)

Bronius Ropė | asmeninė nuotr.

Gegužės 27 d. Europos Parlamentas pritarė Lietuvos atstovo Bronio Ropės parengtam pasiūlymui, skirtam apriboti nesveiko maisto plitimą Europos Sąjungoje. Būdamas šešėliniu Žaliųjų frakcijos / Europos laisvojo aljanso pranešėju dėl vaisių, daržovių ir pieno tiekimo mokykloms schemos, B. Ropė užsitikrino kolegų paramą pakeitimui, kuriuo uždraudžiama iš šios programos remti skonio stipriklių (maisto priedai, kurių kodai yra nuo E620 iki E650, pvz. beveik visuose traškučiuose esančio mononatrio glutamato, žinomo kaip E621) tiekimą mokykloms. Skaityti toliau