Žymos archyvas: angliavandeniai

Kokios duonos geriau nevalgyti? (0)

anv-altenabiesbosch.nl nuotr.

Istoriniuose šaltiniuose minima, jog pirmą kartą žmonės gardžiuotis duona galėjo jau prieš 15 tūkstančių metų. Lietuvoje tai įvyko kiek vėliau, tačiau vos atsiradusi duona lietuvių kultūroje buvo sudievinta ir tapo kultu. Duona būdavo kepama ugniakuro pelenuose, žarijose, ant plokščių akmenų ir duobėse. Mokėti kepti duoną – buvo moters brandumo požymis.

Duonos gamyba Lietuvoje užsiima apie 300 duonos ir pyrago kepinių gamybos įmonių. Didesnė jų dalis – nedidelės įmonės. Vidutiniškai per metus mūsų šalies duonos kepėjai iškepa apie 300 tūkst. tonų įvairių rūšių duonos gaminių. Skaityti toliau

10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis (0)

Nutritionhealthfoods.com nuotr.

Vaikai, nesuvokdami mitybos pasekmių sveikatai, dažnai renkasi greitai pagaminamą maistą, daug riebalų turinčius užkandžius, saldumynus ar saldintus gėrimus. Būtina, kad vaikas sveikos mitybos įpročių būtų mokomas ne tik mokykloje, bet ir šeimoje. Labai svarbu vaikus įtraukti į maisto ruošimo procesą, kalbėtis ir diskutuoti apie mitybą.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena kaip Skaityti toliau

L. Balsys: „Chevron“ paskelbta konkurso laimėtoja prieš žmonių valią ir įstatymus (2)

Mitingas | Alkas.lt nuotr.

Rugsėjo 16 d. skelbiant JAV kompaniją „Chevron“ angliavandenilių išteklių žvalgybos ir gavybos nugalėtoja, Žemaitijos bendruomenės kartu su Lietuvos žaliųjų partija, kitomis politinėmis, aplinkosauginėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis mitinge V.Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės rūmų teigė, kad „Chevron“ palankus sprendimas nesustabdys kovojančių prieš aplinkai ir žmogaus sveikatai pavojingų technologijų Lietuvoje naudojimą.

Pasak mitinge dalyvavusio Lietuvos žaliųjų partijos pirmininko, Seimo nario L.Balsio, „Chevron“ galimai paveikti politikai paliko Seimo naujai priimtuose įstatymuose Skaityti toliau

Maistinių skaidulų nauda (2)

Norint išvengti tokių problemų, kaip pilvo pūtimas ar užkietėję viduriai, geriausia pamažu didinti daug skaidulų turinčių produktų vartojimą.

Kelių pastarųjų dešimtmečių mokslinių tyrimų duomenimis, norint išvengti tokių problemų, kaip pilvo pūtimas ar užkietėję viduriai, geriausia pamažu didinti daug skaidulų turinčių produktų vartojimą. Skaityti toliau

Kuo naudingos skaidulinės medžiagos? (0)

efoto.lt | A.Starinsko nuotr.

Skaidulinėmis medžiagomis (jos dar vadinamos maistinėmis skaidulomis) vadinami angliavandeniai (polisacharidai), kurių yra augaliniuose produktuose ir kurių neskaldo žmogaus virškinimo fermentai. Skaidulines medžiagas skaldo storosios žarnos mikroflora.

Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams pateikiamas toks skaidulinių medžiagų apibrėžimas: Skaityti toliau

Žiemą vertėtų vengti kavos ir pieno produktų (1)

Galvodami apie tinkamą maistą šaltuoju metų laiku, dažniausiai įsivaizduojame daržovių sriubas ar troškinius. Kai oras nebelepina šiluma, toks maistas tikrai yra idealiausias mūsų organizmui. Natūralu, kad vasarą ir pavasarį maitinamės sveikiau, tačiau nėra priežasties pamiršti sveiką gyvenseną ir žiemą. Skaityti toliau