Žymos archyvas: aliejus

Visame pasaulyje žinoma mitybos žinovė atskleidė, kuo maitintis, kad nesirgtume (1)

Brenda Davis | Aasmeninė nuotr.

Mitybos mokslininkė, devynių knygų autorė kanadietė Brenda Davis dvidešimt metų dalija sergantiems sveikatos receptus – dirbdama su klientais ir didelėmis bendruomenėmis ji keičia jų mitybą ir gyvenseną tam, kad šie būtų sveiki ir džiaugtųsi ilgu gyvenimu. Paslaptį, kuo maitintis, kad išvengtume ligų arba susirgę pasveiktume, ji atskleidė ir vlmedicina.lt skaitytojams.

„Ilgus metus dirbdama Maršalo salose, kur daugiausia pasaulyje žmonių serga II tipo cukriniu diabetu, susidūriau su didžiuliu pasipriešinimu keisti ydingus mitybos įgūdžius, kurie ir yra II tipo diabeto priežastis, Skaityti toliau

Rugsėjį vėl kilo kainos (1)

ekonomika.lt nuotr.

Trečius metus iš eilės sezoniniai veiksniai Lietuvoje pirmąjį rudens mėnesį kilstelėja infliaciją – šį rugsėjį kainos buvo 0,6 proc. didesnės nei rugpjūtį. Kaip ankstesniais metais tokiu laikotarpiu, pabrango drabužiai ir avalynė (dėl naujų rudens ir žiemos kolekcijų) bei maisto produktai, iš kurių labiausiai ūgtelėjo daržovių kainos. Taip pat pabrango degalai.

Tačiau ne viskas rugsėjį brango – atpigo kai kurios poilsio paslaugos, farmacijos gaminiai, vaisiai ir tai darė didžiausią neigiamą įtaką mėnesinei infliacijai. Skaityti toliau

Lietuvę pripažino pasauliniai alyvuogių aliejaus ekspertai (0)

Liana Davletšina | asmeninio archyvo nuotr.

Nors Lietuvos didžiųjų parduotuvių lentynose ir virtuvėse dar karaliauja saulėgrąžų aliejus, mūsų šalies vardas savaitgalį pirmą kartą buvo paminėtas viename svarbiausių ypač tyro alyvuogių aliejaus žinovų renginyje. Lietuvę, pirmosios Alyvuogių aliejaus mokyklos šalyje įkūrėją Lianą Davletšiną autoritetingas ypač tyrą alyvuogių aliejų vertinantis ir geriausius šios srities produktus atrenkantis leidinys „Flos Olei 2016“ įvertino už indėlį į alyvuogių aliejaus kultūrą. Skaityti toliau

Vasarą suvalgome gerokai daugiau nesveiko maisto (0)

Panaudotas aliejus | Atliekų tvarkymo centro nuotr.

Vasarą suvalgome trečdaliu daugiau greito maisto, paruošiamo aliejuje. Tokią išvadą daro atliekų tvarkytojai, kurie surenka panaudotą augalinės kilmės aliejų iš maitinimo įstaigų.

„Jei žiemą surenkame vidutiniškai 6 tonas aliejaus per mėnesį, tai vasarą kiekvieną mėnesį pas mus atkeliauja apie 10 tonų panaudoto augalinio aliejaus“, – pasakoja įvairias atliekas surenkančios ir tvarkančios bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius. Tokį surinkimo padidėjimą jis sieja su mūsų mitybos įpročiais – vasarą greičiausiai suvalgoma daugiau aliejuje gruzdinamų patiekalų – bulvių, duonos, čeburekų, beliašų, žagarėlių ir kt. Skaityti toliau

Visuomenė tampa genetiškai modifikuotų organizmų įkaite (0)

Maistas | nuotr. G. Dusevičiūtės efoto.lt

Apie galimas genetiškai modifikuotų organizmų grėsmes sveikatai ir aplinkai pavojaus varpais skambina vis daugiau pasaulio mokslininkų, tačiau gyventojams mažėja galimybių rinktis maistą be genetiškai modifikuotų organizmų (GMO).

Pabrėžiama, kad Europos Sąjunga GMO ir jų ženklinimui kelia griežtus reikalavimus, bet daugybei žmonių, nusiteikusių prieš genų inžinerijos produktus, dėl tokio maisto saugos kyla vis daugiau abejonių. Ant pakuočių neprivaloma nurodyti, kad gyvuliai buvo šeriami GMO praturtintu pašaru. Skaityti toliau